Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Rdečekožci iz Washingtona iščejo novo ime: pritisk sponzorjev dosegel, kar ni uspelo aktivistom

Deli na:
Rdečekožci iz Washingtona iščejo novo ime: pritisk sponzorjev dosegel, kar ni uspelo aktivistom

Foto: Reuters

Moštvo ameriškega nogometa iz lige NFL Washington Redskins je sporočilo, da je sprožilo postopek za iskanje novega, primernejšega imena kluba. Redskins (rdečekožci) so v zadnjem času postali tarča borcev za pravice temnopoltih in borcev proti rasnemu razlikovanju. Odločilno besedo pri nameri za spremembo imena pa je imel glavni pokrovitelj.

"Glede na zadnje dogodke v državi in odzive nanje Washington Redskins sporočamo, da bomo temeljito razmislili o imenu moštva. Ta proces bo pomenil nadaljevanje dogovora z ligo v zadnjih tednih," je sporočil klub.

Pospešek razmislekom o spremembi imena je dal glavni pokrovitelj, podjetje FedEx, po katerem se imenuje tudi stadion ekipe, ki je neposredno zahteval spremembo imena. Podjetje je leta 1998 plačalo več kot 200 milijonov dolarjev za preimenovanje stadiona. Po poročanju ameriških medijev so podobne zahteve podali tudi drugi veliki pokrovitelji, ki pa tega za razliko od FedExa še niso potrdili.

Še pred nekaj leti o čem podobnem v Washingtonu niso razmišljali. Leta 2018 je lastnik Dan Snyder ostro zavrnil možnost spremembe imena in poudaril, da do nje ne bo prišlo nikoli. Zdaj je spremenil mnenje in sporočil, da bodo o spremembi odločali v klubu, za nasvet pa povprašali tudi širšo lokalno skupnost.

Ime Redskins, izraz rdečekožci prvotni prebivalci Amerike dojemajo kot žaljivko, se je spet znašlo pod pritiskom javnosti po letošnjih množičnih protestih zaradi smrti temnopoltega Georgea Floyda.

Komisar lige NFL Roger Goodell je pozdravil odločitev moštva in potrdil, da so se z Washingtonom dolgo pogovarjali o takšnem koraku. "V zadnjih tednih smo imeli veliko pogovorov in veseli smo, da so se odločili za ta pomemben korak," je dejal Goodell.