šarec-marjan 9 Svet24.si

Šarec o intervjuju z ruskim vohunom: "Tudi vi ste...

profimedia-0867279129 Svet24.si

Kadirov naj bi 2 od svojih 12 otrok zaplodil ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Rudi Mlakar Njena.si

Rudi ob težkem fizičnem delu sanjari o službi ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Magazin

Raziskava: Deklice pri dveh letih bolj samostojne in družabne kot dečki

Deli na:
Raziskava: Deklice pri dveh letih bolj samostojne in družabne kot dečki

Foto: Arhiv Reporterja

Rezultati norveške raziskave kažejo, da so deklice pri dveh letih bolj samostojne in imajo bolje razvite socialne sposobnosti. Raziskava je bila opravljena v norveških vrtcih, kjer so raziskovalci opazovali okoli 1000 otrok, starih med 30 in 33 mesecev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avtorica raziskave Aud Toril Meland z univerze Stavenger je povedala, da niso pričakovali tako velikih razlik med spoloma.

Največja razlika je pri uporabi stranišča. Medtem ko 21,3 odstotka deklic pri dveh let ne nosi plenic in vzgojiteljice opozorijo, ko jih tišči na stranišče, je "samostojnih" le 7,5 odstotka dečkov. Skupno 62 odstotkov deklic potrebo opravi na stranišču, medtem ko interes za to kaže samo 42,1 odstotka fantkov.

Rezultati raziskave kažejo, da so deklice razvitejše od dečkov tudi v socialnih sposobnostih, saj se bolje izkažejo v aktivnostih, kot so pogovarjanje, skupinske aktivnosti in igranje. Melandova je povedala, da so socialne sposobnosti in vsakodnevne aktivnosti povezane z otrokovim razumevanjem jezika in motoričnimi sposobnostmi. Dobro razvite jezikovne sposobnosti pri deklicah jim pomagajo pri izražanju njihovih potreb in želja, razloži Melandova. Otrokove jezikovne sposobnosti vplivajo na dejavnosti, ki se jih udejstvujejo otroci v vrtcu.

Pomanjkljivost raziskave po mnenju avtorjev je to, da so v stik z otroki vstopale samo ženske in da za vzgojo otrok v vrtcih v večini skrbijo ženske vzgojiteljice. To bi lahko vplivalo na pridobivanje in interpretiranje podatkov. V norveških vrtcih je zaposlenih okoli 93 odstotkov ženskega kadra.

Avtorji so izpostavili, da so boljši rezultati pri deklicah povezani z dejstvom, da so otroci vzgojeni v tradicionalne vzgojne okvire spolov. Dodajajo, da ne morejo izključiti možnosti bioloških razlik med spoloma, ki bi vplivale na razvoj.