krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

alex-the-dancer Njena.si

Zabavljač 'Alex the dancer' v resnici komaj ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Raziskava: Deklice pri dveh letih bolj samostojne in družabne kot dečki

Deli na:
Raziskava: Deklice pri dveh letih bolj samostojne in družabne kot dečki

Foto: Arhiv Reporterja

Rezultati norveške raziskave kažejo, da so deklice pri dveh letih bolj samostojne in imajo bolje razvite socialne sposobnosti. Raziskava je bila opravljena v norveških vrtcih, kjer so raziskovalci opazovali okoli 1000 otrok, starih med 30 in 33 mesecev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avtorica raziskave Aud Toril Meland z univerze Stavenger je povedala, da niso pričakovali tako velikih razlik med spoloma.

Največja razlika je pri uporabi stranišča. Medtem ko 21,3 odstotka deklic pri dveh let ne nosi plenic in vzgojiteljice opozorijo, ko jih tišči na stranišče, je "samostojnih" le 7,5 odstotka dečkov. Skupno 62 odstotkov deklic potrebo opravi na stranišču, medtem ko interes za to kaže samo 42,1 odstotka fantkov.

Rezultati raziskave kažejo, da so deklice razvitejše od dečkov tudi v socialnih sposobnostih, saj se bolje izkažejo v aktivnostih, kot so pogovarjanje, skupinske aktivnosti in igranje. Melandova je povedala, da so socialne sposobnosti in vsakodnevne aktivnosti povezane z otrokovim razumevanjem jezika in motoričnimi sposobnostmi. Dobro razvite jezikovne sposobnosti pri deklicah jim pomagajo pri izražanju njihovih potreb in želja, razloži Melandova. Otrokove jezikovne sposobnosti vplivajo na dejavnosti, ki se jih udejstvujejo otroci v vrtcu.

Pomanjkljivost raziskave po mnenju avtorjev je to, da so v stik z otroki vstopale samo ženske in da za vzgojo otrok v vrtcih v večini skrbijo ženske vzgojiteljice. To bi lahko vplivalo na pridobivanje in interpretiranje podatkov. V norveških vrtcih je zaposlenih okoli 93 odstotkov ženskega kadra.

Avtorji so izpostavili, da so boljši rezultati pri deklicah povezani z dejstvom, da so otroci vzgojeni v tradicionalne vzgojne okvire spolov. Dodajajo, da ne morejo izključiti možnosti bioloških razlik med spoloma, ki bi vplivale na razvoj.