Revija Reporter
Magazin

Prvi mufti v Sloveniji: Hamas dela gromozanske napake

A. S. 9. okt. 2024 8:48 7 Osveženo: 8:55 / 09. 10. 2024

Deli na:
Prvi mufti v Sloveniji: Hamas dela gromozanske napake

Osman Djogić leta 2003 - Foto: BOBO

V epizodi #156 podkasta AIDEA je gostoval Osman Djogić, prvi mufti v Sloveniji, ki je med letoma 2001 in 2005 igral ključno vlogo pri zagovarjanju gradnje prve džamije v državi. Z voditeljem Klemnom Selakovičem sta se dotaknila številnih tematik, povezanih z islamom, mednarodnimi konflikti in medverskimi odnosi v sodobnem svetu.

V epizodi #156 Osman Djogić odkrito govori o napakah, ki jih dela Hamas, palestinska militantna organizacija, v svoji borbi proti Izraelu. Djogić kritično ocenjuje Hamasovo taktiko in poudarja, da se ta organizacija spopada s pretiranimi ambicijami.

"Hamas propagira moč, ki je nima," trdi Djogić, pri čemer opozarja, da se Hamasove napake odražajo v še večji škodi za palestinski narod.

Poudarja, da Hamas s svojo ideologijo pogosto vodi v nasilje in eskalacijo konfliktov, kar dodatno zapleta možnosti za mir. Djogić meni, da bi Hamas moral sprejeti bolj realističen in premišljen pristop, ki bi omogočil bolj učinkovito reševanje palestinsko-izraelskega vprašanja.

V epizodi izpostavi tudi pomen dialoga in poudarja, da brez strateških sprememb v delovanju Hamasa ni mogoče doseči miru v regiji. Djogić kritično ocenjuje njihov neuspeh pri doseganju političnih ciljev ter izpostavlja, da prekomerna uporaba moči vodi v še večjo destabilizacijo regije.

Podkast AIDEA si lahko ogledate v sredo, 9.oktobra ob 21.00 na Aktualu in ponovitev v soboto, 12.oktobra ob 21.00, v četrtek,10.oktobra pa na TV Veseljak Golica po oddaji Potep z Leo (ob cca 20.30) in ponovitev v nedeljo, 13.oktobra ob 21.00.

Klemen Selakovič

S.R.