mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Primož Roglič je že prvi dan Gira obleke roza majico!

Deli na:
Primož Roglič je že prvi dan Gira obleke roza majico!

Foto: Profimedia

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec prve etape 102. dirke po Italiji in prvi nosilec rožnate majice vodilnega, kar doslej ni uspelo še nobenemu slovenskemu kolesarju. Član ekipe Jumbo-Visme je prepričljivo zmagal na osemkilometrskem kronometru v Bologni.

Devetindvajsetletni Roglič je prikolesaril do svoje druge etapne zmage na Giru, do prve je prišel leta 2016 prav tako v kronometru, ter četrte na večtedenskih dirkah, dvakrat je bil najboljši še na dirki po Franciji.

Zabeležil je osmo letošnjo zmago, 18. na ravni svetovne serije ter 30. profesionalno. V zgodovino se je zapisal kot prvi Slovenec, ki bo nosil rožnato majico.

Roglič je na koncu slavil z 19 sekundami prednosti pred Britancem Simonom Yatesom na drugem in 23 sekundami pred Italijanom Vincenzom Nibalijem na tretjem mestu. Osemindvajset sekund sta zaostala Kolumbijec Miguel Angel Lopez in Nizozemec Tom Dumoulin.

"Super, vesel sem. Čakal sem tri ure, ampak občutek je zelo, zelo lep, sploh ker sem osvojil še rožnato majico. Danes ni bilo prave taktike. Celotno progo sem šel na vso moč. Naredili smo dobro delo," je bila prva izjava Rogliča pred podelitvijo na zmagovalnem odru in zanj značilnim telemarkom v znak zmage še iz časov smučarskih skokov. Ni se pozabil zahvaliti tudi številnim slovenskim ljubiteljem kolesarstva, ki so prišli v Bologno.

Uvod v prvo tritedensko dirko sezone je bil osemkilometrski kronometer, ki se je po šestih kilometrih ravnine zaključil z 2,1 kilometra dolgim vzponom do bazilike San Luca. Dobra dva kilometra vožnje navkreber sta imela povprečni naklon 9,7 odstotka, najstrmejši del je imel celo 16 odstotkov.


Zaradi slabe vremenske napovedi so se številni najboljši v petek odločili za start povsem na začetku startne liste, tako je denimo kot prvi začel Dumoulin, tretji je s startne rampe zapeljal Rus Ilnur Zakarin, peti Lopez, deveti Nibali, dvanajsti Roglič, tik za njim Španec Mikel Landa.

Za tveganje se je odločil Yates, ki se je v boj z uro pognal kot 174. od 176 kolesarjev, ki se začeli rožnato dirko. A so bile skrbi zaradi slabega vremena odveč.

Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je bil 41., zaostal je eno minuto in 13 sekund. Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 44. z zaostankom 1:16. Četrti Slovenec Grega Bole je bil 120., 1:58 minute za Rogličem.

Del ekipe UAE Emirates je tudi selektor slovenske članske reprezentance Andrej Hauptman, ki na Giru v prvih desetih opravlja vlogo pomočnika športnega direktorja.

Poljak Rafal Majka je na šestem mestu zaostal 33 sekund, Nizozemec Bauke Mollema na devetem 39 sekund, Španec Pelle Bilbao na enajstem 42, Luksemburžan Bob Jungels na 13. 46 sekund, Ekvadorec Richard Carapaz na 14. mestu 47 sekund. Rus Pavel Sivakov je zaostal eno minuto in eno sekundo, Španec Ion Izagirre prav toliko. Od favoritov je največ zaostal Zakarin, za Rogličem je zaostal eno minuto in 20 sekund.

Nedeljska etapa bo dolga 205 kilometrov in se bo začela v Bologni ter končala v Fucecchiu. Na poti do cilja kolesarje čakajo trije vzponi, zaključek bo bržčas sprinterski.