mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

samsung-galaxy-z-flip3-5g, maja-ferme Njena.si

Popolno darilo za vsako torbico – je majhen, ...

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Magazin

Predsednika Pahor in Milanović na odkritju spomenika Ljudevitu Gaju v Ljubljani (FOTO)

Deli na:
Predsednika Pahor in Milanović na odkritju spomenika Ljudevitu Gaju v Ljubljani (FOTO)

Predsednik republike Borut Pahor in hrvaški predsednik Zoran Milanović sta v Ljubljani odkrila spomenik hrvaškega pisatelja Ljudevita Gaja. - Foto: Bobo

Predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Zoran Milanović, sta dopoldne odkrila spomenik hrvaškega politika in književnika Ljudevita Gaja v Severnem mestnem parku v Ljubljani. V nagovorih sta izpostavila dobre sosedske odnose med državama ter obudila spomin na Gaja in njegovo delovanje za narodni preporod v 19. stoletju.

Slovenski predsednik je uvodoma poudaril, da bo v času, ko je doma, v Evropi in po svetu toliko delitev in razhajanj, ta teden prazničen, "bo slavljenje prijateljstva, dobrososedstva in sožitja". Danes s predsednikom Hrvaške odkrivata kip Ljudevitu Gaju v Ljubljani in popoldne v Zagrebu spomenik Francetu Prešernu. V četrtek bo v Novi Gorici gostil italijanskega predsednika Sergia Mattarello, nato bosta obiskala Gorico, kjer ga bo italijanski predsednik pričakal s častmi, zvečer pa bosta na Trgu Evrope "naslovila skupno evropsko prihodnost", je povedal.

Spomnil je, da je Gaj izjemnega pomena za hrvaško narodno prebuditeljstvo, saj ni bil le izdajatelj prvega časopisa v hrvaškem jeziku, avtor pisave in pesnik, pač pa tudi spreten politik. Gaj in Prešeren sta bila sodobnika in na nek način tudi sopotnika, na Slovenskem pa je gajica pomagala preseči kulturni boj - črkarsko pravdo, v kateri je sodeloval tudi Prešeren, ki se je kasneje ogrel za gajico, je še dejal.

Milanović je povedal, da so dobri odnosi med Hrvaško in Slovenijo dejstvo ter da "boljše sosede, kot je Slovenija, nimajo". Kot je dejal, bi bil srečen, če bi Hrvaška takšne odnose imela tudi z drugimi sosednjimi državami: razumne, s pravo mero emocij ter bolj ali manj rešenimi vsemi ključnimi vprašanji in zavestjo, da je težave mogoče reševati le s pogovorom, razumevanjem, dialogom in včasih tudi z dialektiko.Gaj je po njegovih besedah "tisto evropsko na Hrvaškem, kar je obstajalo vedno, česar se občasno niso niti zavedali". Spomnil je, da je Gaj v svojem času sodeloval z ljudmi s te strani meje, ter da je za osnovo hrvaškega jezika namesto kajkavščine izbral narečno skupino štokavščino.

Spomenik Ljudevitu Gaju v Severnem mestnem parku v Ljubljani stoji od oktobra lani, a zaradi pandemije doslej ni bilo priložnosti za njegovo slovesno odkritje. Idejo za postavitev spomenika je dala Zveze hrvaških društev v Sloveniji. Skulptura je delo akademskega kiparja Marijana Mirta.

Prešernov spomenik v Zagrebu, ki ga bosta predsednika odkrila popoldne, je postavljen v aleji pesnikov ob zagrebškem jezeru Bundek.

Loading...