Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tudi druga dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess že doma v samoizolaciji, Hrvat pa v karanteni na zagrebški kliniki

Deli na:
Tudi druga dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess že doma v samoizolaciji, Hrvat pa v karanteni na zagrebški kliniki

Potnika s križarke sta prispela skupaj s hrvaškim državljanom na mariborsko letališče. (Slika je simbolična) - Foto: Reuters

V Slovenijo sta se danes vrnila še dva potnika z ladje Diamond Princess, je na novinarski konferenci potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Prispela sta s hrvaškim državljanom na mariborsko letališče, kjer so oba znova testirali na novi koronavirus in sta bila negativna. 14 dni bosta v samoizolaciji. Hrvaški državljan pa je bil po poročanju hrvaških medijev po prihodu na Hrvaško iz preventivnih razlogov zadržan v karanteni na zagrebški kliniki za infekcijske bolezni Dr. Fran Mihaljević. Hrvaški državljan se počuti dobro, simptomov okužbe z novim koronavirusom pri njem niso ugotovili, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški državljan se je v domovino vrnil danes zjutraj s posebnim evakuacijskim letalom, na katerim sta bila tudi slovenska državljana. Po postanku v Berlinu so pristali v Mariboru, nato pa so ga v spremstvu medicinskega osebja prepeljali v omenjeno bolnišnico. Karanteno so v bolnišnici vzpostavili v skladu s petkovo odredbo hrvaškega ministra za zdravje Vilija Beroša.

Po besedah zdravnika, ki skrbi za omenjenega hrvaškega državljana, ta nima nobenih simptomov okužbe in se počuti dobro. Bo pa v karanteni iz preventivnih razlogov ostal vsaj naslednjih 14 dni, da bi tako odpravili vsakršno tveganje glede morebitne okužbe, so navedli na hrvaškem ministrstvu za zdravje. Kot so zatrdili, zdravstvene službe ne bodo ničesar prepustile naključju in bodo še naprej izvajale vse možne preventivne ukrepe za zaščito državljank in državljanov pred grožnjo virusa. Minister Beroš je ob tem izrazil zadovoljstvo, da se tudi državljan, ki se je vrnil z ladje Diamon Princess, zaveda svojega položaja in da je tudi sam izrazil željo, da ostane v izolaciji.


Kot so že včeraj sporočili z MZZ, bodo stroški najema letala iz Berlina znašali do 20.000 evrov.

Slovenska Uprava za civilno zaščito in reševanje bo v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosila za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov.

Slovenski Urad vlade vlade za komuniciranje je po včerajšnji dopisni seji vlade še dodal, da so se predstavniki MZZ, ministrstva za zdravje, ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve strinjali, da je najustreznejša in finančno najbolj racionalna rešitev za vrnitev slovenskih državljanov z berlinskega letališča najem komercialnega letala.

Italijansko letalo z evropskimi državljani je s tokijskega letališča vzletelo včeraj popoldne, na njem pa je bilo po poročanju Anse 19 Italijanov in 18 državljanov drugih članic EU. Po postanku v Berlinu je v Rimu pristalo danes v zgodnjih jutranjih urah. Vse potnike so pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva. Pri vseh so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni.

Na ladji za križarjenje Dimond Princess z več kot 3000 potniki in člani posadke, ki je zasidrana na Japonskem, je bilo skupno šest slovenskih potnikov. Dva sta se v Slovenijo vrnila že v četrtek s komercialnim letom. Tudi pri njiju je bil test na novi koronavirus negativen. Kljub temu so slovenski pristojni organi zanju odredili 14-dnevno karanteno na domu.

Dva slovenska državljana, pri katerih so potrdili okužbo, nista pa zbolela za boleznijo covid-19, medtem ostajata v izolaciji v bolnišnici na Japonskem.