madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

11otrok1 Svet24.si

Kar enajst otrok hlača po njihovi hiši

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Magazin

Pred 65 je umrla slavna mehiška slikarka Frida Kahlo

Deli na:
Pred 65 je umrla slavna mehiška slikarka Frida Kahlo

Foto: Wikimedia - Frida Kahlo

Mineva 65 od smrti mehiške slikarke Fride Kahlo (1907-1954). Umetnica, katere življenje so zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti in viharni zakon z muralistom Diegom Rivero, je postala nesporna ikona mehiške kulture 20. stoletja.

Vendar pa njeno slikarstvo ne odraža le njenega življenja. Njena umetnost je spojena tudi z zgodovino in duhom tedanjega sveta, v njej se odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Ravno ta revolucionarni duh je umetnico napeljal k temu, da se je obrnila k preteklosti in tradiciji svoje države. To je imela za kodo identitete. Njeno umetnost zaznamuje zlitje njenega lastnega izraza, jezika, domišljije, barv in simbolov mehiške popularne kulture.

Nesreča z avtobusom v mladosti je umetnico za daljša obdobja priklenila na posteljo, takrat je začela tudi slikati. Med letoma 1950 in 1951 je prestala več operacij.

Slikala je predvsem avtoportrete in nekoč o tem dejala: "Sebe slikam zato, ker sem tako pogosto sama in ker sem predmet, ki ga najbolje poznam."

Ustvarila je vsaj 140 slik ter številne risbe in študije. Njene slike, 55 med njimi je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost.

Umetničino življenje je na filmsko platno v filmu Frida (2003) prenesla režiserka Julie Taymor. V vlogi Fride Kahlo je nastopila Salma Hayek, v vlogi Rivere Alfred Molina.

Loading...