bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

jansa zore bobo Reporter.si

Janša in škofje so se politično in finančno ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

dokovic Ekipa24.si

Kaj se dogaja z Đokovićem? Lahko njegove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poostreno varovanje pred gostovanjem izraelskih košarkarjev v Kopru

Deli na:
Poostreno varovanje pred gostovanjem izraelskih košarkarjev v Kopru

Izraelci so 27. februarja 2023 v Kopru že igrali s Slovenijo - nova tekma bo potekala v drugačnih razmerah. - Foto: Fiba

Policijska uprava Koper je danes na Facebooku sporočila, da bo poostrila nadzor pred, med in po nedeljski košarkarski tekmi med Slovenijo in Izraelom, ki bo v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 potekala v Kopru. To bo storila "zaradi dokumentiranja morebitnih kršitev javnega reda in miru ter drugih odklonskih dejanj".

Policijska uprava Koper bo "pred, med in po tekmi uporabljala tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje, tako v notranjosti kot tudi v okolici dvorane Bonifika," so zapisali na Facebooku. Dodali so, da so se vsi obiskovalci prireditve in ostali občani dolžni ravnati po navodilih policije in ostalih organov, ki bodo zagotavljali red na prireditvi.

Konec januarja je Solidarnostni odbor za svobodno Palestino pozval Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) k odpovedi tekme zaradi izraelske agresije nad palestinskim prebivalstvom in genocida, ki ga ta država izvaja v Gazi. Izjavo je podprlo več civilno-družbenih gibanj, KZS pa so pozvali, naj se pridruži pozivom tudi po izključitvi Izraela iz vseh mednarodnih športnih tekmovanj.

Iz KZS so se, kot je pisal spletni portal Sportklub, odzvali na poziv in zapisali, da je položaj v Izraelu tragičen ter dodali, da sočustvujejo z žrtvami na obeh straneh. "Dejstvo pa je, da tekme enostransko ne moremo odpovedati. Po naših informacijah tudi vse ostale tekme pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze potekajo nemoteno. Tekma se bo odvila," je za Sportklub 2. februarja potrdil generalni sekretar KZS Aleš Križnar.Le nekaj dni kasneje je Sportklub poročal, da so zagovorniki odpovedi tekme sledilce na socialnih omrežjih in somišljenike pozvali k nakupu vstopnic za nedeljsko tekmo, že pred tem pa po pisanju omenjenega medija "javno napovedali 'angažma dela družbe'".

Tudi na to se je odzvala KZS prek generalnega sekretarja in za Sportklub 13. februarja dejala: "Na tekmo se pripravljamo kot na vse doslej. Seveda z malce večjo pozornostjo. V okviru zakona bomo storili vse, da bo tekma potekala nemoteno. Skupaj z občino in pristojnimi organi bomo poskrbeli za varnost."

Slovenska košarkarska reprezentanca bo v kvalifikacijah za EP 2025 nastopila v skupini A, ob Izraelu bo v četrtek prav tako v Kopru igrala proti Ukrajini, novembra pa ju čakata še tekmi s Portugalsko. Kvalifikacije bo izbrana vrsta sklenila februarja 2025 z gostujočima tekmama proti Izraelu in Ukrajini.