Revija Reporter
Slovenija

Ministrstvo za zdravje in Fides z mediacijo iščeta dogovor

STA

10. jan. 2023 6:00

Deli na:

Predstavnik Fidesa Gregor Zemljič. Vrata so še odprta.

Bobo

Dopoldne se bo začela mediacija med ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki jo bo vodilo Slovensko zdravniško društvo. Čas za dogovor med stranema je do 18. ure, ko bo tudi jasna usoda za sredo napovedane stavke zdravnikov in zobozdravnikov.

Po besedah predsednika Slovenskega zdravniškega društva Radka Komadine se lahko mediacija zaključi na dva načina. Ali bo za sredo napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov odpovedana ali pa ne. Kot je povedal, so vsi sodelujoči v mediaciji, ki bo potekala v prostorih društva, zavezani k molčečnosti, saj želijo delati hitro in konstruktivno, če želijo dogovor skleniti do roka.

"Mediator spoštuje stališča ene in druge strani, ne sme biti pristranski, ne sme vplivati," je poudaril Komadina. Obe strani po njegovih besedah sicer kažeta na to, da je dogovor med njima možen.

Možnost mediacije Slovenskega zdravniškega društva med sindikatom in ministrstvom sicer predvideva kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike.

Za mediacijo sta se strani dogovorili na sestanku v ponedeljek popoldne. V Fidesu so pred začetkom sestanka sicer izrazili pričakovanje, da bodo že na sestanku z ministrstvom sklenili stavkovni sporazum, ki so ga pripravili v sindikatu, a se to še ni zgodilo.

Med stavkovnimi zahtevami Fidesa so ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih - enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila - tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.