Revija Reporter
Magazin

Poglejte, kako so pri Kranju preselili več kot 60 ton težko kapelico (FOTO)

STA

8. nov. 2020 7:19 Osveženo: 7:24 / 08. 11. 2020

Deli na:

Dela pri obnovi ceste med Bregom in Mavčičami bodo končana še letos.

Mestna občina Kranj

V Mestni občini Kranj so včeraj v okviru obnove ceste Breg-Mavčiče opravili svojevrstno delo. Prestavili so več kot 60 ton težko kapelico iz druge polovice 19. stoletja na 60 metrov bolj severno lokacijo na drugi strani ceste. Gre za največji objekt, ki so ga doslej na območju občine prestavili v enem kosu.

Kot so sporočili z občine, pri obnovi ceste Breg-Mavčiče na odseku od gasilskega doma v Mavčičah do objekta Praše 4 širijo 570 metrov dolgo cestišče z enostranskim pločnikom in dvostransko kolesarsko stezo. V 591.000 evrov vreden projekt, ki ga izvaja Gorenjska gradbena družba, je vključena tudi obnova vodovoda, meteorne kanalizacije, javna razsvetljava, vgraditev cevi za fekalno kanalizacijo in prestavitev kapelice na novo lokacijo, saj ta stoji na območju razširitve ceste.

V Mavčičah pri Kranju so preselili kapelico.

Mestna občina Kranj

Kapelica s tlorisom 3,5 krat 3,5 metra skupaj z ojačitvami, ki so jih naredili prav za prestavitev, tehta več kot 60 ton. Zaradi zahtevne izvedbe so kapelico pripravljali približno en mesec. Vsa dela so potekala pod nadzorom statika in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Prestavitev kapelice si je ogledal tudi kranjski župan Matjaž Rakovec. "Obnova ceste lepo napreduje, sledimo ciljem, ki smo si jih zastavili. Sem pa navdušen nad ogledom prestavljanja kapelice in kako elegantno so vsi v verigi izpeljali zahtevno nalogo. Prav je in tudi pomembno, da varujemo in ohranjamo kulturno dediščino v občini," je opozoril.