zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Nastja Pesek Odkrito.si

Nastja Pesek ne skriva, da uživa v novi vlogi

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Kolumnisti

Saša Arsenovič je favorit v drugem krogu županskih volitev v Mariboru

Deli na:
Saša Arsenovič je favorit v drugem krogu županskih volitev v Mariboru

Nenad Glücks - Foto: Primož Lavre

V Mestni občini Maribor bo po pričakovanjih potekal drugi krog lokalnih volitev, pri čemer sta si za funkcijo župana precej blizu podjetnik Saša Arsenovič in drugouvrščeni Franc Kangler, ki je že vodil drugo največje slovensko mesto.

Podobno kot v Ljubljani, je šlo tudi v Mariboru, kljub temu, da lokalnih volitev ne gre enačiti z državnozborskimi, v veliki meri za spopad med levim in desnim političnim polom. Kanglerja, predsednika Liste Franca Kanglerja- Nove ljudske stranke, sta podprla še njegova »stara« SLS in SDS, Arsenoviča pa je lansirala vladna SMC.

Poleg tega je prejel podporo dela mariborske družbene scene. Zelo slab rezultat je dosegel dosedanji župan Andrej Fištravec. Slednji je pred štirimi leti v drugem krogu močno premagal Kanglerja, tedaj je prejel 75 odstotkov, Kangler pa 25 odstotkov. Fištravec je bil res klavrn župan, ampak k njegovemu tako slabemu rezultatu so gotovo prispevali tudi lokalni mediji, med njimi Večer.

Mediji so pripomogli k prepričanju velikega dela levih volivcev, da pravi človek za zmago nad Kanglerjem ni dosedanji župan, pač pa gostinec Arsenovič. Tako je celo Fištravec med kampanjo zatrdil, da Arsenovič ni le kandidat SMC, pač pa tudi časnika Večer. Del potencialnih volivcev dosedanjega župana se je tako preusmeril k drugemu kandidatu levega pola.

Foto: Bobo - Saša Arsenovič

Kangler, ki ima sicer le malo možnosti v drugem krogu, vseeno ostaja močna politična figura. Kljub nezaslišanemu policijsko- tožilskemu pogromu nad njim, zlorabi teh organov za politični obračun. Po pričakovani bližnji združitvi njegove stranke s »staro« SLS, ki jo spet vodi Marjan Podobnik, bo ta združena stranka gotovo na dobri poti za vrnitev v državni zbor in nujno okrepitev desnega političnega pola.

Na drugi strani je Arsenovič, močno zadolženi podjetnik, kateremu je županski zgled Zoran Janković. To bi lahko pomenilo, da bo potrebno po njegovi verjetni zmagi v drugem krogu tudi v Mariboru za vsak posel z občino pristaviti deset odstotno »župansko provizijo«.