damjan damjanovic tina princes damjanovic 49 Odkrito.si

Tretja poroka! Nekdanji žirant na Pop TV se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. junija

jupiter_venus_mercury_leo Petisvet.si

Tedenski horoskop od 24. 6. do 30. 6. 2019

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

meghan markle 1 Svet24.si

Meghan Markle ima sovražnike tudi v svoji ...

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar končno pokazala nosečniški trebušček

tanja žagar miki šarac Njena.si

Se je Tanja Žagar poigrala z oboževalci?

Kolumnisti

Saša Arsenovič je favorit v drugem krogu županskih volitev v Mariboru

Deli na:
Saša Arsenovič je favorit v drugem krogu županskih volitev v Mariboru

Foto: Primož Lavre - Nenad Glücks, novinar

V Mestni občini Maribor bo po pričakovanjih potekal drugi krog lokalnih volitev, pri čemer sta si za funkcijo župana precej blizu podjetnik Saša Arsenovič in drugouvrščeni Franc Kangler, ki je že vodil drugo največje slovensko mesto.

Podobno kot v Ljubljani, je šlo tudi v Mariboru, kljub temu, da lokalnih volitev ne gre enačiti z državnozborskimi, v veliki meri za spopad med levim in desnim političnim polom. Kanglerja, predsednika Liste Franca Kanglerja- Nove ljudske stranke, sta podprla še njegova »stara« SLS in SDS, Arsenoviča pa je lansirala vladna SMC.

Poleg tega je prejel podporo dela mariborske družbene scene. Zelo slab rezultat je dosegel dosedanji župan Andrej Fištravec. Slednji je pred štirimi leti v drugem krogu močno premagal Kanglerja, tedaj je prejel 75 odstotkov, Kangler pa 25 odstotkov. Fištravec je bil res klavrn župan, ampak k njegovemu tako slabemu rezultatu so gotovo prispevali tudi lokalni mediji, med njimi Večer.

Mediji so pripomogli k prepričanju velikega dela levih volivcev, da pravi človek za zmago nad Kanglerjem ni dosedanji župan, pač pa gostinec Arsenovič. Tako je celo Fištravec med kampanjo zatrdil, da Arsenovič ni le kandidat SMC, pač pa tudi časnika Večer. Del potencialnih volivcev dosedanjega župana se je tako preusmeril k drugemu kandidatu levega pola.

Foto: Bobo - Saša Arsenovič

Kangler, ki ima sicer le malo možnosti v drugem krogu, vseeno ostaja močna politična figura. Kljub nezaslišanemu policijsko- tožilskemu pogromu nad njim, zlorabi teh organov za politični obračun. Po pričakovani bližnji združitvi njegove stranke s »staro« SLS, ki jo spet vodi Marjan Podobnik, bo ta združena stranka gotovo na dobri poti za vrnitev v državni zbor in nujno okrepitev desnega političnega pola.

Na drugi strani je Arsenovič, močno zadolženi podjetnik, kateremu je županski zgled Zoran Janković. To bi lahko pomenilo, da bo potrebno po njegovi verjetni zmagi v drugem krogu tudi v Mariboru za vsak posel z občino pristaviti deset odstotno »župansko provizijo«.

Loading...