horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Magazin

Plečnikov stol na dražbi prodali za več kot 40.000 evrov

Deli na:
Plečnikov stol na dražbi prodali za več kot 40.000 evrov

Foto: Auction House Sypka

Stol, ki ga je slovenski arhitekt Jože Plečnik izdelal za pisarno nekdanjega češkoslovaškega predsednika Tomaša G. Masaryka na Praškem gradu, so na dražbi praške avkcijske hiše Sypka v nedeljo prodali za 40.740 evrov, je poročal spletni portal MMC RTV SLO. Izklicna cena stola, ki ga je Plečnik izdelal med letoma 1923 in 1925, je bila 5500 evrov.

Stol s profiliranimi lesenimi deli in naslonjaloma za roke ima na sedežu in hrbtnem naslonjalu pritrjeno črno usnje, ki verjetno ni več originalno. Kupec ne želi biti imenovan, domnevno pa ne prihaja iz Slovenije, je poročanje Radia Slovenija v nedeljo povzel portal MMC RTV SLO.

Masaryk je leta 1920 Plečniku podelil naziv arhitekta Praškega gradu. Plečnik je na Masarykovo željo oplemenitil nekdanjo absolutistično vladarsko zgradbo in jo spremenil v srce nove demokratične države. Pri celoviti zasnovi mu je pomagala predsednikova hčerka Alice, so v knjigi Jože Plečnik - Dunaj, Praga, Ljubljana zapisali avtorji Andrej Hrausky, Janez Koželj in Damjan Prelovšek.

Plečnik (1872-1957) je s svojim delom dal neizbrisen pečat slovenski prestolnici, njegove arhitekture pa so zaznamovale še dve evropski prestolnici - Dunaj in Prago.

loading...
Loading...