lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Magazin

Plečnikov stol na dražbi prodali za več kot 40.000 evrov

Deli na:
Plečnikov stol na dražbi prodali za več kot 40.000 evrov

Foto: Auction House Sypka

Stol, ki ga je slovenski arhitekt Jože Plečnik izdelal za pisarno nekdanjega češkoslovaškega predsednika Tomaša G. Masaryka na Praškem gradu, so na dražbi praške avkcijske hiše Sypka v nedeljo prodali za 40.740 evrov, je poročal spletni portal MMC RTV SLO. Izklicna cena stola, ki ga je Plečnik izdelal med letoma 1923 in 1925, je bila 5500 evrov.

Stol s profiliranimi lesenimi deli in naslonjaloma za roke ima na sedežu in hrbtnem naslonjalu pritrjeno črno usnje, ki verjetno ni več originalno. Kupec ne želi biti imenovan, domnevno pa ne prihaja iz Slovenije, je poročanje Radia Slovenija v nedeljo povzel portal MMC RTV SLO.

Masaryk je leta 1920 Plečniku podelil naziv arhitekta Praškega gradu. Plečnik je na Masarykovo željo oplemenitil nekdanjo absolutistično vladarsko zgradbo in jo spremenil v srce nove demokratične države. Pri celoviti zasnovi mu je pomagala predsednikova hčerka Alice, so v knjigi Jože Plečnik - Dunaj, Praga, Ljubljana zapisali avtorji Andrej Hrausky, Janez Koželj in Damjan Prelovšek.

Plečnik (1872-1957) je s svojim delom dal neizbrisen pečat slovenski prestolnici, njegove arhitekture pa so zaznamovale še dve evropski prestolnici - Dunaj in Prago.

Loading...