kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Platini toži, da ga mediji sramotno vlačijo po blatu

Deli na:
Platini toži, da ga mediji sramotno vlačijo po blatu

Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze in kandidat za predsednika Mednarodne nogometne zveze Francoz Michel Platini meni, da ga obravnavajo krivično. V pogovoru za časnik Le Monde je med drugim dejal, da so ga kritiki vrgli v isti koš kot udeležence v korupcijski aferi v Fifi. Kot pravi, ga mediji sramotno vlačijo po blatu.

Platini je v pogovoru med vrsticami sicer priznal, da je s strani prav tako suspendiranega predsednika Fife Josepha Blatterja prejel plačilo 1,8 milijona evrov, za katerega ni imel podpisane ustrezne pogodbe. Obenem je za enega osrednjih francoskih časnikov še enkrat potrdil, da bo vztrajal s kandidaturo za predsednika Fife.

Kot pravi Platini, je šlo pri prejetem denarju za dogovor med njim in Blatterjem in izplačilo se mu ne zdi prav nič sporno, saj ima v švicarskem pravu ustni dogovor enakovreden položaj s podpisano pogodbo. Platini je razložil ozadje afere in dejal: "Zgodba je morda presenetljiva, a je vseeno takšna."

Kot pravi Platini, ga je Blatter leta 1998 med zasedanjem v Singapurju povabil na pogovor v svojo sobo. Platini je bil takrat predsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v Franciji, v Fifi pa so se pripravljali na nove volitve. Takratni predsednik Fife Joao Havelange je na predsedniškem mestu videl Platinija in na sekretarskem Blatterja ter kombinacijo označil kot "zelo elegantno rešitev". Platini o predsedniškem mestu ni razmišljal in Blatter, ki se je odločil za kandidaturo, mu je razkril, da ga v predsedniškem boju potrebuje.

Blatter in Platini sta se vnovič srečala čez dva meseca. Švicar je Francoza vprašal, koliko denarja želi za svetovanje. "Dejal sem milijon. Blatter pa me je vprašal, milijon česa." Takrat namreč še ni bilo evra in Blatter se je strinjal, da Francoz dobi milijon švicarskih frankov na leto. Blatter, ki je prav tako suspendiran, pravi, da je šlo za takoimenovani Gentlemen's Agreement.

A denar je Platini prejel šele leta 2011, torej z devetimi leti zamude. Platini je nehal delati za Blatterja, za katerega se je med drugim ukvarjal z vprašanjem reforme svetovnega koledarja tekmovanj, saj je bil izbran v izvršni odbor Fife. Za denar takrat ni spraševal. "Seveda ne. Nič mi ni manjkalo," je dejal Francoz in dodal, da je denar služil že od 17. leta.

Kasneje je vendarle povprašal Švicarja, kaj je s plačilom. Ta mu je odvrnil, da mu več od trikratnega zneska, ki ga zasluži generalni sekretar (300.000 evrov na leto), ne more izplačati. "Takrat bi moral biti pametnejši in zahtevati nekakšno potrdilo za delo in plačilo in vse to se ne bi dogajalo," je še dejal Platini. Zadeva se je nato vlekla in na koncu je Platini za štiri leta dela zahteval po 500.000 frankov in od tukaj tudi znesek 1,8 milijona evrov, ki zdaj ogrožajo Platinijevo kandidaturo za predsednika Fife.