Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Etična komisija Fife je suspendirala Blatterja, Platinija in Valckeja

Deli na:
Etična komisija Fife je suspendirala Blatterja, Platinija in Valckeja

Foto: Reuters

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je za 90 dni iz sveta nogometa izključila predsednika Fife v odstopu Seppa Blatterja kot tudi predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija, so danes poročale tiskovne agencije.

Tako Blatter kot Platini sta se znašla v preiskavi švicarskega tožilstva zaradi sumov o finančnih nepravilnosti. Blatterju očitajo, da je televizijske pravice za prenose svetovnega prvenstva v letih 2010 in 2014 prodal nekdanjemu podpredsedniku Fife Jacku Warnerju za vsega 600 tisoč ameriških dolarjev, kar je le pet odstotkov resnične tržne vrednosti. Ta sumljivi posel naj bi se odvil leta 2006. Predsednik Uefe Platini pa se je znašel v preiskovalnem kolesju zaradi spornega nakazila v višini 1,7 milijona evrov. Gre za sredstva, ki mu jih je nakazal Blatter. Oba, tako Blatter kot Platini, ostro zanikata kakršne koli nepravilnosti, češ da je šlo za povsem navadno izplačilo, povezano s Platinijevim svetovalnim delom.

Domnevne nepravilnosti je preiskala tudi Fifina etična komisija, po preiskavi pa je obema vodilnima moža nogometa, Blatterju in Platiniju, izrekla devetdeset dnevni suspenz. Za 90 dni je bil suspendiran tudi nekdanji generalni sekretar Fife Jarome Valcke.

Nekdanjemu podpredsedniku Fife Južnokorejcu Chung Mong-joonu pa so za šest let prepovedali delovanja v nogometu ter mu izrekli tudi plačilo denarne kazni v višini 100.000 švicarskih frankov (91.500 evrov). Korejec je tako kot Platini kandidat za volitve Blatterjevega naslednika.