Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pisateljica Janja Vidmar: Živimo v moški družbi dvojnih meril

Deli na:
Pisateljica Janja Vidmar: Živimo v moški družbi dvojnih meril

Pisateljica Janja Vidmar - Foto: Primož Lavre

Pisateljica Janja Vidmar je v Sloveniji znana predvsem kot mladinska pisateljica, nedavno pa je presenetila že s svojim drugim potopisnim romanom V koraku z volkom, v katerem bralcu ne le približa skrivnosti toskanskih Apeninov in puščave Accona, temveč tudi skrivnosti iz globine človeške duše. Pravi, da jo je španski Camino, o katerem piše v svoji prvem potopisnem delu, na področju literature uročil, v zasebnem pa postregel z drugačnimi uvidi. Danes tudi na nekatera svoja pretekla dejanja, v smislu družbene angažiranosti, zre z drugega zornega kota. Še vedno je ohranila svojo kritično ostrino, a naučila se je nekatera mnenja zadržati zase.

V intervjuju podrobneje spregovori o ozadju nastanka njenih dveh potopisnih del, o tem, kako je Camino po naključju sovpadel s spremembami v njenem življenju, pa tudi o tem, koliko nje same se skriva v njenih delih.

Postreže tudi z zanimivim razmišljanjem o pomenu hoje, soočanju s tišino in tem, zakaj človek sodobnega časa pogosto pred tišino beži v hrup sveta.

 Fascinirajo jo medčloveški odnosi, psihologizacija likov pa je značilna tudi za junake njene mladinske literature, a kot priznava, se mladinski avtorji vedno znova soočajo z izzivom, kako mlade danes  sploh še pritegniti k branju, če iz knjig umaknemo vse, kar je po naši presoji škodljivo ali preuranjeno za njihovo dojemanje sveta.


Še vedno se aktivno trudi za afirmacijo mladinske literature, ki je po njenem mnenju na nek način getoizirana, priznava pa tudi, da morajo avtorice dati precej več od sebe, da jim priznavajo veljavo, ki jo uživajo njihovi stanovski kolegi.

Pove tudi, zakaj je, potem ko se je pred desetimi leti izpostavila in bila družbeno angažirana, danes hvaležna za spoznanje, da se najbolje izraža skozi literaturo.

Bila je tudi mestna svetnica v Mariboru, a to je danes ne zanima več, vsem, ki so kritični doma na kavču in gojijo strastne nazore o tem, kaj vse bi moral spremeniti ta ali oni posameznik, pa svetuje, naj sami kandidirajo na volitvah in na lastni koži izkusijo, kaj se da in kaj ne.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN TRAFIKI24