Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pevski zbor nemške katedrale: po tisoč letih se bodo dečkom pridružile še deklice

Deli na:
Pevski zbor nemške katedrale: po tisoč letih se bodo dečkom pridružile še deklice

Deški zbor katedrale v nemškem Regensburgu - Foto: Wikimedia

Stolna šola pri katedrali v nemškem Regensburgu bo po tisoč letih tradicije deškega zbora, ki deluje v katedrali, ustanovila dekliški pevski zbor. Zbor Regensburger Domspatzen, ustanovljen leta 975, je eden najstarejših še vedno delujočih na svetu, povezan pa je s katoliškim internatom in srednjo šolo, katere učni načrt daje velik poudarek glasbi.

V šolo in zbor, katerega ime dobesedno pomeni "vrabci katedrale Regensburg", so doslej sprejemali le dečke in mladeniče. V torek pa so iz zavoda sporočili, da ga bodo s šolskim letom 2022/23 odprli tudi deklicam in ustanovili ločen dekliški zbor, katerega ime bodo še izbrali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šola "tlakuje pot, za katero verjamemo, da nas bo v prihodnosti vodila do najboljšega položaja", je povedal glavni dirigent Christian Heiss. Po njegovih besedah bo deklicam v šoli namenjena enaka ponudba kot dečkom, vendar bodo "razvile svoj zvok" z ločenim pevskim zborom, medtem ko bodo slavni dečki ohranili svojo identiteto.


Deški zbor Regensburger Domspatzen je nastal, ko je škof Wolfgang iz Regensburga v tem bavarskem mestu ustanovil šolo, katere učenci so bili zadolženi za petje liturgije. Trenutno je v šolskem kompleksu 431 učencev, od tega jih približno dve tretjini živi v internatu, ki slovi po strogi disciplini.

V 20. stoletju je zbor po pisanju AFP pridobil svetovni sloves z gostovanji v tujini in koncerti v baziliki svetega Petra v Rimu. Vendar pa je nanj padla senca škandala zaradi zlorabe otrok v katoliški cerkvi, potem ko je poročilo iz leta 2017 pokazalo, da je v instituciji od leta 1945 do začetka 90. let več kot 500 fantov zbora utrpelo spolno ali fizično zlorabo.

Poročilo je kritiziralo starejše cerkvene dostojanstvenike, da niso storili dovolj za preprečevanje zlorab, med njimi tudi Georga Ratzingerja, brata nekdanjega papeža Benedikta, ki je zbor vodil od leta 1964 do leta 1994, še poroča AFP.