elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

Magazin

Pesnik Otto Tolnai dobitnik nagrade vilenica, slovenska avtorica v središču bo Barbara Korun

Deli na:
Pesnik Otto Tolnai dobitnik nagrade vilenica, slovenska avtorica v središču bo Barbara Korun

Ljudje hodijo po stopnicah v jami Vilenica. - Foto: Bobo

Nagrado vilenica istoimenskega literarnega festivala bo letos prejel madžarski literat iz Vojvodine Otto Tolnai, slovenska avtorica v središču pa bo pesnica Barbara Korun, so organizatorji v Društvu slovenskih pisateljev povedali na današnji novinarski konferenci. Festival bo potekal med 4. in 9. septembrom z geslom Raznoliki obraz Evrope.

Pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Tolnai je pripadnik madžarske narodnostne manjšine v srbski Vojvodini. Študiral je madžarsko književnost in filozofijo v Novem Sadu in Zagrebu. Svojo prvo pesniško zbirko Homoru versek je objavil leta 1963 in danes velja za enega najpomembnejših sodobnih madžarskih avtorjev.

Kot je v utemeljitvi nagrade zapisala članica žirije Jutka Rudaš, njegovo umetnost prežema odprtost, suverena svoboda prehajanja med državami, pokrajinami, kulturami in tradicijami. Moč njegovih besedil se najbolje kaže v drobnih praskah in razpokah, v katere svobodna prodira bogata izkušnja madžarske intelektualne dediščine ter eksjugoslovanske kulture in stvarnosti.

"Poetika Otta Tolnaija izhaja iz tradicije madžarske kulture, na njeno oblikovanje pa so močno vplivale moderne jugoslovanske literarne smeri, zato je po naravi medkulturna, v njegovi ustvarjalni metodi se kaže hkratna povezanost z več kulturami. V ozadju njegove življenjske umetnosti je globok hedonizem njegove 'lastne' kulture," navaja utemeljitev.