favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pesnik Matjaž Pikalo prejel nagrado Fanny Haussmann

Deli na:
Pesnik Matjaž Pikalo prejel nagrado Fanny Haussmann

Matjaž Pikalo - Foto: Revija Vklop

Pesniško nagrado Fanny Haussmann je včeraj v Žalcu prejel Matjaž Pikalo za cikel pesmi Ameriški sprehajalec. Nagrada je poimenovana po prvi slovenski pesnici, ki je živela v prvi polovici 19. stoletja, krajši čas tudi v Dvorcu Novo Celje pri Žalcu. Na letošnji razpis je prispelo 41 ciklov pesmi s poljubno tematiko, ki so delo 39 avtorjev.

Odziv na razpis je bil tudi letos zelo dober. Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije, nekaj je tudi prispevkov slovenskih pesnikov, ki živijo v tujini.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali slovenistki Lidija Koceli in Marija Končina, lanska prejemnica pesniške nagrade Fanny Haussmann Cvetka Bevc ter pesnik, literarni kritik in odgovorni urednik revije Vpogled Zoran Pevec, je v ožji izbor uvrstila pet avtoric in avtorja: Petro Koršič, Sašo Pavček, ki je bila nominirana že lani, Marušo Mugerli Lavrenčič, Milojko B. Komprej in Matjaža Pikala, so za STA povedali v Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec.

Leta 1963 rojeni Matjaž Pikalo je pesnik, pisatelj, glasbenik, igralec, scenarist, dramatik in prevajalec. Diplomiral je iz etnologije in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študij je nadaljeval na VIII. univerzi v Parizu. Piše za otroke in odrasle.


Na prireditvi so predstavili tudi 23. številko revije za književnost in kulturo Vpogled, večer pa je z glasbenim programom obogatil Duo Kralj Matjaž.

Fanny Haussmann se je kot Franziska Maria Elisabeth Haussmann rodila leta 1818 v kraju Bruck an der Mur na avstrijskem Štajerskem. Kdaj se je preselila na graščino Novo Celje blizu Žalca, ki jo je njen oče kupil leta 1835, ni znano. Pesmi je začela objavljati ob pomladi narodov leta 1848 v Celjskih slovenskih novinah.

Zaznamoval jo je čas romantične, predmarčne dobe, ko so se rojevale nacionalne zahteve, demokratične ideje, ko so se vzpostavljali kritični standardi za kakovostno poezijo in se je utemeljevala tradicija samosvojega leposlovnega izročila. Za prvo slovensko pesnico jo je imenoval politik, pesnik in narodni buditelj Lovro Toman, ki ji je ob izidu prve pesmi Vojaka izhod posvetil hvalnico Pervi slovenski pesnici Fani Hausmann.

Osebnost in ustvarjanje Fanny Haussmann sta še danes zavita v skrivnost. Odprto ostaja tudi vprašanje, ali je v resnici avtorica pesmi, pod katere je podpisana. Motivi domnevno njenih pesmi so največkrat ljubezenski, pa tudi domovinski in miselni, zlasti o pesniškem poklicu. Umrla je leta 1853 v Dobriši vasi pri Žalcu.