stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pedro Opeka v knjigi poziva k uporu proti lastni malodušnosti

Deli na:
Pedro Opeka v knjigi poziva k uporu proti lastni malodušnosti

Foto: Primož Lavre

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo Uprite se!, ki sta jo skupaj napisala misijonar Pedro Opeka ter pravnik in nekdanji visoki uradnik več francoskih ministrstev Pierre Lunel. V njej Opeka po besedah Jožeta Možine, avtorja dokumentarnega filma Pedro Opeka, dober prijatelj, poziva predvsem, naj se upremo lastni malodušnosti.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Možina, ki je za omenjeni film leta 2014 tudi prejel nagrado Prešernovega sklada, je Opeka v knjigi izjemno pristen. Receptov za življenje, kako bi morali živeti in gledati na svet, je danes ogromno. Vendar iz njegovih ust zaradi njegove osebne izkušnje te stvari zvenijo popolnoma verodostojno in čisto drugače.

Danes je popularno govoriti, kaj vse bi bilo treba storiti. "Ampak začnimo pri sebi, pokažimo dobro voljo in bodimo zadovoljni z majhnimi koraki, ne takoj pričakovati vsega. Tega sem se naučil pri njem in njegovem življenjskem pristopu," je povedal Možina. Kot je še povedal, poziv Uprite se! pomeni najprej upor proti lastni malodušnosti. "Knjiga poziva k temu, da je treba poiskati energijo v sebi, se upreti mogoče najprej samemu sebi, da lahko dosežeš, kar bi želel oziroma kar moraš," je pojasnil.

Opeka si na Madagaskarju z združenjem Akamasoa - Dobri prijatelji že 30 let prizadeva, da bi moški in ženske ponovno našli svoje dostojanstvo skozi delo, izgradnjo svojih domov in ponovno izgradnjo sebe. Kot je povedal Možina, si običajni ljudje mislimo, da je Opeka poseben človek in to zmore. Ko mu je med vožnjo z letalom rekel, da je njemu lahko, ker je poseben človek, mu je Opeka odgovoril: "Nisem poseben človek. Ravno tako se trudim kot vsi ostali."

Po besedah Možine ima Opeka resnično močno voljo in prepričanje, a sam pravi, da lahko vsak od nas začne delati korake in ne reče preprosto, da se na da storiti nič. Tudi sam je, ko je leta 1989 prišel na smetišče glavnega mesta Antananarivo, kjer je na smetišču in od smetišča živelo na tisoče otrok, odraslih in živali, začel delati korake, je poudaril Možina.



Njegov zgled skuša s pomočjo filma razširjati po svetu. Po njegovih besedah Opeka s svojim načinom delovanja daje recept, kako reševati tisto, kar je v današnjem svetu najhujše - revščino in socialno neenakost, ki sta vzrok za prepad med bogatimi in revnimi državami ter v revnih državah med bogatimi in revnimi in poglavitni vir konfliktov, vojn in migracij. Kot je poudaril, Opeka ljudem pomaga v kraju njihovega bivanja, da tam ostanejo.

Lunel se je z delovanjem Opeke seznanil na Madagaskarju in postal njegov glasnik. Pričujoče delo je že njegova tretja knjiga o prizadevanjih Opeke in združenja Akamasoa. Knjigo Uprite se! je prevedla Špela Žakelj. Kot je opozorila urednica Tadeja Petrovčič Jerina, je Opeka v njej prvič zapisan s slovenskim imenom Peter.

Ob 200-letnici nastanka božične pesmi Sveta noč, blažena noč je Celjska Mohorjeva izdala tudi istoimensko slikanico avtorja Wernerja Thuswaldnerja in ilustratorja Roberta Ingpena, ki pripoveduje o nastanku pesmi. Priljubljena božična pesem je prvič zazvenela v avstrijski vasici Oberndorf severno od Salzburga. Avtor besedila je tamkajšnji kaplan Joseph Mohr, pesem je uglasbil organist Franz Xaver Gruber. Kot je povedala Tadeja Petrovčič Jerina, pa zgodba pripoveduje tudi o težkih časih, ki so jih tedaj preživljali ljudje v Avstriji. Knjigo je prevedla Jerneja Planinšek Žlof.

Izdali pa so še darilno knjižico Za tiste, ki hočejo leteti z mislimi in ilustracijami finske avtorice Pirkko Vainio.