atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

virus, računalnik Svet24.si

Želijo vas pretentati, da delijo brezplačno ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Magazin

Park Blejskega gradu bo kmalu urejen in odprt za obiskovalce

Deli na:
Park Blejskega gradu bo kmalu urejen in odprt za obiskovalce

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Na Blejskem gradu se zaključujejo dela v grajskem parku. Uredili so brežino proti vhodnemu portalu na grad, terase in kamnite stene. Gre za še en korak k celoviti ureditvi gradu in njegove okolice. Ob urejanju so naleteli tudi na vrsto arheoloških najdb, ki jih bodo predstavili v manjšem muzeju, ki ga načrtujejo ob vznožju gradu.

Kot pravi Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja z Blejskim gradom, so v skladu s smernicami in dovoljenji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije uredili del brežine proti vhodnemu portalu na grad. Ta je bila precej poškodovana v lanskem jesenskem viharju, ki je podrl več dreves.

Skladno z načrti krajinskega arhitekta Mateja Kučine so popolnoma prenovili celotno območje s tremi terasami in kamnitimi stenami. Utrdili so vse površine za kamnitimi zidovi in zgradili stopnišče, ki povezuje terase in parkirišče s potjo na grad iz smeri jezera in Slovenskega trga.

Pri delih so bili stalno prisotni tudi arheologi, saj gre za občutljivo območje, na katerem so bile praktično povsod prisotne najdbe, ki dokazujejo poseljenost tega območja skozi vsa zgodovinska obdobja.

Odkrili so grobove, kamnite sekire, rimske novce, osti puščic, okraske in podobno. Najdbe bodo predstavljene v manjšem arheološkem muzeju, ki je načrtovan v zgradbi ob vznožju gradu, kjer je bil do sedaj avto servis.

Zaradi arheoloških izkopavanj je nastala več kot enomesečna zamuda pri zaključku gradbenih del. Ker se arheološka dela sedaj zaključujejo, pa se bodo lahko zaključila tudi ostala gradbena dela, je pojasnil Završnik in dodal, da bodo prostor opremili s klopmi in ostalo urbano opremo, kar bo omogočalo tudi organizacijo prireditev, dogodkov ali predstavitev.

loading...
Loading...