eugenija carl Svet24.si

"Golob ne bo užival nobenih ugodnosti."

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Evita Antončič Njena.si

Evita namesto materine poti izbrala kulinariko

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pahorja ne bo na otvoritvi OI v Pekingu - razlog je epidemija, je povedal Kitajcem

Deli na:
Pahorja ne bo na otvoritvi OI v Pekingu - razlog je epidemija, je povedal Kitajcem

Borut Pahor - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je danes sporočil, da se ne bo udeležil slovesnosti ob odprtju zimskih olimpijskih iger v Pekingu, ki bo 4. februarja. Pahor je sprejel kitajskega veleposlanika v Ljubljani Wang Shunqina in mu predal pismo, v katerem je kitajskega predsednika Xi Jinpinga obvestil, da ga zaradi pandemije covida-19 ne bo na otvoritev.

Kot so sporočili iz predsednikovega urada, je Pahor v pismu zapisal, da se je zelo veselil otvoritve olimpijskih iger in njunega morebitnega srečanja. "Vendar se je danes zaradi novega in nepredvidljivega vala okužb s covidom-19 v Sloveniji in po svetu odločil, da se žal otvoritve zimskih olimpijskih iger v Pekingu 4. februarja 2022 ne bo udeležil," so navedli.

Ob tem je izrazil upanje, da bo po umiritvi zdravstvene krize do srečanja in pogovora s Xijem prišlo še v letošnjem letu.

V pismu je izpostavil dve pobudi, ki še posebej povezujeta Slovenijo in Kitajsko. Zapisal je, da je v okviru namere, da obišče letošnje olimpijske igre v Pekingu, podprl projekt ozaveščanja o posledicah podnebnih sprememb za zimske športe pod naslovom Triglavski ledenik v Peking. Gre za projekt, v okviru katerega košček ledenika z najvišje slovenske gore potuje na prizorišče letošnjih olimpijskih iger.Predsednik Pahor je zapisal, da se je poti na Kitajsko veselil tudi zaradi pogovora o še eni pobudi, ki povezuje državi. V Ljubljani bodo letos postavili spominsko obeležje, posvečeno slovenskemu misijonarju, astronomu in kartografu Avguštinu Hallersteinu, ki je deloval na Kitajskem.

Veleposlanik Shunqin se je predsedniku zahvalil za sprejem in pismo ter potrdil, da bo pismo posredoval kitajskemu predsedniku, so še navedli v Pahorjevem uradu.

Pandemija covida-19 bo močno zaznamovala tudi olimpijske igre, ki bodo v kitajski prestolnici potekale med 4. in 20. februarjem. Priprave pa potekajo tudi v znamenju napovedi diplomatskih bojkotov olimpijskih iger s strani več držav, vključno z ZDA, zaradi kršenja človekovih pravic na Kitajskem.