Revija Reporter
Svet

Kitajski predsednik sporoča Zahodu: Kitajsko ljudstvo ne bo dopustilo tujim silam, da se ga zatira, izsiljuje ali podreja!

STA
612

1. jul. 2021 9:43 Osveženo: 9:48 / 01. 7. 2021

Deli na:

Kitajski predsednik Xi Jinping

Profimedia

Kitajski predsednik Xi Jinping je v govoru ob 100 stoti obletnici komunistične partije posvaril tuje sile, da Kitajska ne bo dopustila vplivanja ali zatiranja. V več kot enournem govoru je še poudaril, da je uspeh Kitajske odvisen od partije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kitajsko ljudstvo ne bo dopustilo tujim silam, da se ga zatira, izsiljuje ali podreja, je povedal Xi na Trgu nebeškega miru. "Kdorkoli bo to skušal, se bo znašel na poti trčenja v veliki jekleni zid, ki ga je skovalo 1,4 milijarde Kitajcev," je dodal.

"Nikoli ne bomo sprejeli navidez dobronamernih pridig tistih, ki verjamejo, da nas imajo pravico podučiti," je še povedal.

Xiju se je na osrednji proslavi z okoli 70.000 udeleženci na balkonu Vrat nebeškega miru nad portretom pokojnega Mao Zedonga pridružil ves državni vrh. Prizor je spominjal na prvega komunističnega voditelja, ko je ta leta 1949 na istem mestu predstavil ustanovitev komunistične ljudske republike. Xi je imel na sebi celo podobno sivo obleko kot takrat Mao, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V svojem govoru je kitajski predsednik pozval tudi k modernizaciji obrambnih sil. "Močan narod mora imeti močno vojsko," je poudaril.

Posvaril je pred silami za neodvisnost na Tajvanu in pozval k mirni združitvi z otokom. Nihče ne bi smel dvomiti v odločnost in sposobnost Kitajske, da brani svojo ozemeljsko celovitost in suverenost, je dodal.

Kitajski predsednik je poudaril tudi absolutno vodilno vlogo partije, saj da je uspeh države odvisen od nje. Brez partije po njegovem prepričanju ne bo prenove. Stopil je tudi v bran zakonu o nacionalni varnost za Hongkong, ki ga Zahod ostro kritizira.

Partija praznuje svojo stoletnico v senci kritike Zahoda zaradi kitajske politike glede Hongkonga, kršenja človekovih pravic in nepravičnih trgovinskih praks. Drugo največjo gospodarsko silo na svetu mnogi vidijo kot tekmeca ali celo grožnjo.

Slovesnost so sicer popestrili vojaški orkester, skupine pevcev in številni udeleženci, ki so mahali z zastavami. Vojaški helikopterji so v zraku v formaciji oblikovali številko 100, nebo pa so preletela tudi druga moderna vojaška letala. Iz 56 topov, ki so predstavljali število etničnih skupin na Kitajskem, pa so izstrelili salvo 100 izstrelkov.