dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

Anika Horvat 2021 - foto Jan Koštric (1) Svet24.si

Anika Horvat sporoča, da je srečna

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

ščurki vlaga Odkrito.si

Mafijci napadli restavracijo - s ščurki

sanjski moški-nove tekmovalke Njena.si

Razkrili nove tekmovalke šova Sanjski moški

Magazin

Padajo rekordi: milijarde za prodajo nogometnih TV pravic

Deli na:
Padajo rekordi: milijarde za prodajo nogometnih TV pravic

Foto: Getty Images

Denar je preplavil nogomet, je pred časom dejal nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker in realno opisal neverjetne skok cene pri prodaji TV pravic. Ta teden se s prodajo pravic ukvarjajo Nemci, ki računajo da bodo te prvič presegle vrednost milijarde evrov.

Nemška Bundesliga naj bi pravice prvič prodala za več kot milijardo na sezono, s čimer bi postala druga najbolje prodajana liga za Angleži. Za minulo sezono so televizijske postaje Sky, ARD, ZDF in Sport1 ter založba Axel Springer, ki je kupila pravice medmrežja, ligi odštele 663 milijona evrov, skupaj s pravicam iz tujine je liga zaslužila 817 milijonov.

V Angliji so februarja 2015 sklenili novo rekordno pogodbo, s katero si je Premier League zagotovila skoraj sedem milijard evrov z naslova TV pravic. Televizijski postaji Sky in BT sta s tem pridobili pravice za sezone od 2016/17 do 2018/19. A tu gre le za domače pravice, skupaj s pravicami prenosov v tujini ta znesek znaša kar 9,5 milijarde evrov. Gre za enormen skok, saj so pravice leta 2012, prav tako za tri sezone, na Otoku prodali za "le" štiri milijarde evrov. Tudi takrat sta bila na razpisu uspešna ista ponudnika.

Razkorak do drugih lig je velik. Trenutna pogodba, ta se izteče s sezono 2017/18, klubom v elitni ligi na Apeninskem polotoku zagotavlja 943 milijonov evrov. Pravice imata postaji Sky TV in Mediaset. Tudi v Italiji računajo, da bodo z naslednjo pogodbo v Serie A presegli milijardo.

Francozi so pravice za prenose v sezonah od 2016/17 do 2019/20 prodali pred dvema letoma. Liga je pravice prodala za 726,5 milijona evrov. Pravice imata Canal+ in BeIN Sports. Znesek je v primerjavi z Anglijo majhen, a so bili v francoski ligi s prodajo zadovoljni, saj so pravice nazadnje prodali za 607 milijonov.

V Španiji so se doslej prodajale posamezne tekme, v prihodnji sezoni pa bo La Liga prvič imela skupen marketing. S posamično prodajo so klubi v Premieri Division v lanski sezoni zaslužili več 1,2 milijarde evrov, letos naj bi zaslužili več kot 1,5 milijarde. Pogodba z beINSports La Liga predvideva prenos osmih tekem v vsakem krogu, vsaj eno pa s tekme, kjer nastopata Real Madrid ali Barcelona.

Loading...