profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Padajo rekordi: milijarde za prodajo nogometnih TV pravic

Deli na:
Padajo rekordi: milijarde za prodajo nogometnih TV pravic

Foto: Getty Images

Denar je preplavil nogomet, je pred časom dejal nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker in realno opisal neverjetne skok cene pri prodaji TV pravic. Ta teden se s prodajo pravic ukvarjajo Nemci, ki računajo da bodo te prvič presegle vrednost milijarde evrov.

Nemška Bundesliga naj bi pravice prvič prodala za več kot milijardo na sezono, s čimer bi postala druga najbolje prodajana liga za Angleži. Za minulo sezono so televizijske postaje Sky, ARD, ZDF in Sport1 ter založba Axel Springer, ki je kupila pravice medmrežja, ligi odštele 663 milijona evrov, skupaj s pravicam iz tujine je liga zaslužila 817 milijonov.

V Angliji so februarja 2015 sklenili novo rekordno pogodbo, s katero si je Premier League zagotovila skoraj sedem milijard evrov z naslova TV pravic. Televizijski postaji Sky in BT sta s tem pridobili pravice za sezone od 2016/17 do 2018/19. A tu gre le za domače pravice, skupaj s pravicami prenosov v tujini ta znesek znaša kar 9,5 milijarde evrov. Gre za enormen skok, saj so pravice leta 2012, prav tako za tri sezone, na Otoku prodali za "le" štiri milijarde evrov. Tudi takrat sta bila na razpisu uspešna ista ponudnika.

Razkorak do drugih lig je velik. Trenutna pogodba, ta se izteče s sezono 2017/18, klubom v elitni ligi na Apeninskem polotoku zagotavlja 943 milijonov evrov. Pravice imata postaji Sky TV in Mediaset. Tudi v Italiji računajo, da bodo z naslednjo pogodbo v Serie A presegli milijardo.

Francozi so pravice za prenose v sezonah od 2016/17 do 2019/20 prodali pred dvema letoma. Liga je pravice prodala za 726,5 milijona evrov. Pravice imata Canal+ in BeIN Sports. Znesek je v primerjavi z Anglijo majhen, a so bili v francoski ligi s prodajo zadovoljni, saj so pravice nazadnje prodali za 607 milijonov.

V Španiji so se doslej prodajale posamezne tekme, v prihodnji sezoni pa bo La Liga prvič imela skupen marketing. S posamično prodajo so klubi v Premieri Division v lanski sezoni zaslužili več 1,2 milijarde evrov, letos naj bi zaslužili več kot 1,5 milijarde. Pogodba z beINSports La Liga predvideva prenos osmih tekem v vsakem krogu, vsaj eno pa s tekme, kjer nastopata Real Madrid ali Barcelona.