zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Čista vest" Vebra ne bo rešila pred razrešitvijo

Deli na:
"Čista vest" Vebra ne bo rešila pred razrešitvijo

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je v DZ poslal predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra. Očita mu objektivno odgovornost za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje OVS. Veber vztraja na ministrskem položaju, saj ima, kot pravi, čisto vest. Ob tem poudarja, da ima kot minister pravico pojasniti morebitne posledice prodaje Telekoma.

Predsednik vlade je v obrazložitvi predloga za razrešitev Vebra med drugim zapisal, da minister in Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo v postopku analize posledic prodaje Telekoma nista upoštevala osnovnega standarda delovanja, saj nista zagotovila ustrezne pisne dokumentiranosti opravljenega dela.

Poleg tega je minister svoje ravnanje in postopke OVS po mnenju Cerarja pojasnjeval nedosledno. Njegova pojasnila članom komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, odboru za obrambo, javnosti in predsedniku vlade so si bila nasprotujoča, je zapisal premier.

Zaradi ministrovega utemeljevanja ravnanja in izostanka ustreznega evidentiranja postopanja OVS je prišlo v širši javnosti in tudi pri Cerarju, kot je navedel, do "resnega omajanja zaupanja v delo ministra".

Po njegovem mnenju bi s tako omajano kredibilnostjo ministra njegovo nadaljnje delo ves čas ostalo pod dvomom. Njegovo postopanje tem primeru je nemogoče oceniti drugače kot nezakonito in nestrokovno, je še zapisal premier, ki DZ predlaga, naj se postopek obravnave predloga o razrešitvi izvede v najkrajšem možnem času.

Veber je v odzivu na predlog za njegovo razrešitev priznal, da ima predsednik vlade pravico predlagati njegovo razrešitev, a poudaril, da ima tudi sam pravico, da pove, kaj se lahko zgodi, če Telekom Slovenije pristane v rokah tujcev. "Moja vest je čista," je poudaril Veber.

"Vsak je pri sebi pogledal, kaj mora narediti," je dejal obrambni minister. Prepričan je, da je z naročilom o oceni učinkov prodaje Telekoma Slovenije za obrambno-varnostni sistem zgolj izpolnil svojo dolžnost kot obrambni minister.

Predsednik vlade bi se moral po ministrovih besedah najprej vprašati, ali sta tudi on in vlada v celoti opravila vse, kar od njiju zahteva pomembnost in kompleksnost te prodaje.

Ministru je v bran že v ponedeljek stopil tudi kolegij predsednika SD. Še več, premierja so pozvali k spoštovanju koalicijskega sporazuma. Ta namreč navaja, da je premier dolžan ministra, ki ni ravnal v skladu z navodili, etičnimi standardi, zakonom ali ustavo, najprej opozoriti.

Sicer pa se vodja poslancev SD Matjaž Han ne boji morebitnega odhoda v opozicijo. "Od naše stranke se vedno pričakuje državotvornost, načelno držo. Ponavadi pa so stranke, ki nastajajo čez noč, nagrajene," je odgovoril na vprašanje, ali bi javnost nagradila odhod SD iz koalicije, če bi se za to odločili zaradi odslovitve ministra Vebra iz vlade.

Na aktualno koalicijsko dogajanje so se odzvali tudi prvaki nekaterih drugih strank. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je svetoval SD, naj Vebru predlagajo odstop s funkcije in poiščejo ustrezno zamenjavo.

V NSi po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak ne verjamejo, da bo SD zapustila koalicijo. Razume pa, da stranka stoji za svojim ministrom, še posebej, če je ta "morda celo po nalogu stranke naročil analizo". Po mnenju prvaka SDS Janeza Janše pa bi moral Cerar na predlog razrešitve ministra Vebra vezati zaupnico, če v koaliciji ne bo enotnosti.

Poslovnik DZ sicer ne določa roka, v katerem mora DZ glasovati o predlogu predsednika vlade. Tovrsten predlog se praviloma uvrsti na naslednjo redno sejo, razen če najmanj 23 poslancev zahteva sklic izredne seje, to pa lahko skliče tudi kolegij predsednika DZ.

Obstaja možnost, da bi katera od koalicijskih strank zahtevala sklic izredne seje. Prvi možen termin za sklic izredne seje bi bil teoretično še ta teden, v petek, a naj bi se po neuradnih informacijah STA predsednik DZ Milan Brglez že vnaprej odločil, da ne želi izredne seje o razrešitvi ministra sklicevati v času priprave na velikonočne praznike. Zato naj bi bil realen prvi možen termin za sejo DZ prihodnji četrtek.

Predlog za razrešitev gre neposredno na sejo DZ, kjer ima minister pravico, da brani svoje stališče, mogoča pa je tudi poslanska razprava. Minister je razrešen, če je večina poslancev, ki so glasovali, glasovala za razrešitev. Z razrešitvijo ministru preneha funkcija, mora pa opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra.

Obeta se torej že četrta menjava v Cerarjevi ministrski ekipi. DZ se je že dober mesec dni po imenovanju vlade Mira Cerarja seznanil z odstopom dveh njenih članov, in sicer ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Jožefa Petroviča in ministrice brez listnice, pristojne za razvoj in kohezijo, Violete Bulc. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je odstopila 6. marca letos, in sicer po razkritju njenih dodatnih zaslužkov s honorarnim delom.

Bo pa Veber očitno prvi minister v Cerarjevi ekipi, ki ne bo odšel sam, ampak bo Cerar predlagal njegovo razrešitev. Po dolžini mandata bo z nekaj več kot polletnim ministrovanjem zasedel deveto mesto med najkrajšimi ministrskimi mandati.

Sicer pa Veber lahko postane četrti minister, ki bi ga na predlog predsednika vlade razrešil DZ. Po podatkih DZ se je to doslej zgodilo Janezu Janši, Dimitriju Ruplu in Janezu Drobniču.