benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Olimpija po 21 letih znova prvak; prekinjena dominacija Maribora

Deli na:
Olimpija po 21 letih znova prvak; prekinjena dominacija Maribora

Foto: Bobo

Nogometaši ljubljanske Olimpije so si krog pred koncem Prve lige Telekom Slovenije zagotovili naslov državnega prvaka za sezono 2015/16. Do njega so prišli po zaslugi zmage z 1:0 v Velenju proti Rudarju. Po njej imajo 71 točk, tri več od Maribora, ki je zmagal s 3:1 v gosteh pri Krki, in boljši izkupiček z medsebojnih tekem s štajerskim klubom.

Olimpija je bila prvak v prvih štirih sezonah po osamosvojitvi Slovenije. Pozneje pa so primat na slovenskih zelenicah prevzeli drugi, predvsem Maribor, ki je nazadnje nanizal pet zvezdic zapovrstjo, skupaj pa ima kar 13 naslovov najboljšega v državi. Štirikrat je bila prvak Gorica, dvakrat Domžale, enkrat pa Koper.

Pred sezono je kazalo, da bo tudi letos naslov pripadel Mariboru. Poznavalci so na podlagi dosedanjega dela, ustroja kluba in kadra Štajercem pripisali vlogo prvega favorita. A med (in že pred) sezono se je pokazalo, da Maribor na igrišču ni tako suveren kot v prejšnjih letih. Tekmeci so se mu približali, še posebej Olimpija, ki je s prihodom novega mecena Milana Mandarića dobila nov zagon.

S finančno stabilnostjo, solidnim igralskim kadrom in trenerjem Marijanom Pušnikom so Ljubljančani prevladovali v jesenskem delu sezone. Ta se sicer po poškodbi in prodaji najboljšega strelca Andraža Šporarja in tudi Ezekiela Hentyja ni končal po željah vodstva kluba, Olimpijina prednost je namreč pred zimskim premorom skopnela "le" na tri točke. Posledično je moral Pušnik oditi.

Glede na vse dogajanje se je tako obetal zanimiv spomladanski boj za naslov prvaka. Ta scenarij se je tudi uresničil. Maribor, ki se je po kratkem sodelovanju s Krunoslavom Jurčićem odločil znova na trenersko mesto vrniti Darka Milaniča, je vse tesneje sledil Olimpiji, v zadnjem obdobju pa so vse skupaj začinili še stresni dogodki v obeh kolektivih.

V Mariboru so odmevali spori navijačev in nogometašev, počilo je med športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem in Agimom Ibraimijem, ki od takrat ni več zaigral za vijolične, navijaški pritisk pa se je očitno negativno odrazil tudi na igri Maribora, ki je imel kar nekaj priložnosti, da dohiti ali celo prehiti Olimpijo na vrhu, a mu to ob bledih igrah, tudi okrepitve, reprezentanta Milivoja Novakovića, to ni uspelo.

Ljubljančani, ki so po rasističnem izpadu Marka Nikolića (in slovesu športnega direktorja Ranka Stojića) na trenersko mesto pripeljali Rodolfa Vanolija, so večnim tekmecem z nekaterimi za njihove navijače nezadovoljivimi predstavami v zadnji fazi prvenstva prav tako ponudili priložnosti za vzpon na vrh, toda v ključnih krogih vendarle osvojili potrebne zmage za naslov, posebej pomembna je bila v prejšnjem krogu v Celju, s katero so na najboljši način unovčili presenetljiv poraz Maribora proti Rudarju, in današnja, ki jo je v zadnjih sekundah priigral Rok Kronaveter z golom z bele točke.

Olimpija je sicer pred tem doživela poraz na zadnjem medsebojnem derbiju proti Mariboru, a v primerjavi s Štajerci obdržala tudi boljši medsebojni izkupiček, kar je pomenilo, da so o naslovu odločali sami in niso bili odvisni od drugih dejavnikov in izidov. Zmotila jih ni niti afera z nagradami. Ta je požela precej pozornosti v javnosti v zadnjih dneh, šlo pa je za to, da naj bi nekdo iz Olimpije Celjanom ponudil premije za zmago proti Mariboru v 23. krogu.

"Nova" Olimpija je sicer po vrnitvi v sedmih prvoligaških sezonah trikrat osvojila četrto mesto, enkrat sedmo in enkrat drugo, v osmi pa je prišla na vrh.