Revija Reporter
Slovenija

Na Harvardu naredili slavospev svojemu nekdanjemu profesorju Klemnu Jakliču

Reporter

13. maj. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič

Ustavno sodišče

Harvardska pravna fakulteta se je poklonila Klemnu Jakliču, novemu slovenskemu ustavnemu sodniku in predavatelju na eni najslavnejših pravnih šol sveta.

Jakliča je letos državni zbor izvolil za ustavnega sodnika z devetletnim mandatom, ki ga je nastopil 27. marca. Pred tem je Jaklič v različnih vlogah na Harvardu predaval od leta 2008, so na spletni strani šole izpostavili v profilu uglednega nekdanjega študenta in akademika. Trenutno je tudi član Carrovega centra za človekove pravice na Kennedyjevi šoli.

Jaklič je leta 2000 na Harvardu pridobil magisterij iz ustavnega prava (LL. M.), leta 2011 pa je na Harvardu pridobil še doktorat iz ustavnega prava. Med študijem na Harvardu je imel med mentorji Franka Michelmana in Laurenca Tribea, cenjena strokovnjaka za ustavno pravo, ter Henryja Steinerja, strokovnjaka za človekove pravice.

Še prej je leta 2008 doktoriral tudi na univerzi Oxford, kjer je med študijem ustavnega prava sodeloval s profesorjem Paulom Craigom. Vzporedno raziskovanje na dveh celinah pod nadzorom vodilnih avtoritet svojega področja mu je dalo poseben vpogled v razlike in podobnosti med evropskim in ameriškim ustavnim pravom.

Michelman, Tribe, Craig in harvardski profesor filozofije Mathias Risse so v pismu slovenskemu predsedniku podprli Jakličevo nominacijo za sodnika slovenskega ustavnega sodišča. V pismu so ga pohvalili kot pravnika in misleca »izjemnih sposobnosti« in »moralno pokončno osebnost, predano napredku demokracije, človekovih pravic in spoštovanja prava«.

Po opravljenem doktoratu leta 2008 je začel predavati na Harvardu, kjer je za svoje delo prejel vrsto nagrad, med drugim tudi Mancinijevo nagrado za najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne misli. Je avtor ali soavtor več kot dvesto prispevkov s področja ustavnega prava, med drugim je prispeval vodilne komentarje slovenske ustave in prvega slovenskega prevoda ameriške ustave.

Leta 2012 je zaključil s štiriletnim mandatom slovenskega člana Evropske komisije za demokracijo skozi pravo (Beneške komisije). Oxford University Press je leta 2014 izdala njegovo knjigo Constitutional Pluralism in the EU, prva in do sedaj edina monografija slovenskega pravnika, ki jo je izdala ta založba. O knjigi in Jakličevem delu je istega leta potekala diskusija na harvardski šoli prava.