hrvaška, hitri test, testiranje Svet24.si

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so ...

navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

plaža Svet24.si

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem! Vlada ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

Donald Rose in Bojana Ksela Njena.si

Nekdanja televizijca drugič postala starša

bruno-šulman, masterchef-2021 Odkrito.si

To nam je pripravil Bruno Šulman, zmagovalec ...

Magazin

Očem skriti: Poljaki bodo spomenike Rdeči armadi prestavili v poseben park

Deli na:
Očem skriti: Poljaki bodo spomenike Rdeči armadi prestavili v poseben park

Foto: Wikimedia

V mestu Borne Sulinowo na severu Poljske bodo do septembra 2017 uredili park z več kot 200 spomeniki sovjetski Rdeči armadi. Spomeniki, ki jih bodo premestili iz celotne države, simbolizirajo več desetletij sovjetske nadvlade na Poljskem. Podobni načrti so v preteklosti že ujezili Moskvo.

Park bodo uredili v mestu, kjer je bilo nekoč veliko oporišče sovjetske vojske. Projekt je del nove politike vladajoče konservativne Stranke zakon in pravičnost (PiS), ki od zmage na lanskih parlamentarnih volitvah skuša izbrisati vse sledi komunistične ere.

"Ni razloga, da bi častili spomenike sovjetski Rdeči armadi, ki je dvakrat napadla Poljsko, in je odgovorna za številne povojne zločine," je danes povedal vodja poljskega državnega inštituta za ohranjanje nacionalnega spomina Pawel Ukielski.

Zagotovil je, da bodo vojni spomeniki na pokopališčih ostali nedotaknjeni. "Poljska bo še naprej z vsem spoštovanjem varovala grobove sovjetskih vojakov, ki so padli med vojno," je še izpostavil. A na drugi strani bodo spomenike, ki simbolizirajo hvaležnost Rdeči armadi, premestili v Borne Sulinowo.

"O projektu se z ruskim veleposlaništvom nismo posvetovali," je dejal Ukielski. Izrazil je tudi upanje, da to ne bo dodatno zaostrilo odnosov med državama, ki so se poslabšali po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014.

Moskvo je lani močno ujezila odstranitev spominske plošče generalu Ivanu Černjakovskemu v Pienieznu na severu Poljske, kjer je ta vojaški vodja padel med bojem proti nemški vojski februarja 1945. Na inštitutu za ohranjanje nacionalnega spomina pravijo, da bodo lokalne oblasti sedaj spomenike odstranjevale diskretno, v izogib provokacijam in protestom, kot so se zgodili v primeru Pieniezna.

Loading...