Revija Reporter
Slovenija

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo: Pečena kri je izvrstna z belim kruhom in česnom

Ana Jud
7 1.008

16. jul. 2023 20:00 Osveženo: 20:07 / 16. 7. 2023

Deli na:

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo

M24/Sašo Švigelj

Ministrica Šinko v pogovoru za Reporter razloži, da prihaja iz prekmurske vasi Šalovci, in da so doma imeli kmetijo, zato dobro pozna vsa dela v poljedelstvu in živinoreji.

"Slovenija si je pri tem zadala visoke cilje, saj želimo s trenutnih 10 odstotkov do leta 2027 območja z ekološko pridelavo povečati na 18 odstotkov," načrte izpostavlja ministrica in dodaja, da je domača prst na srečo dobro ohranjena, še zlasti na Goričkem. Šinkova odkrito priznava, da ekološko pridelana hrana v prihodnosti ne bo poceni, kakor ni niti sedaj.



Zgovorna ministrica ne nasprotuje prihodu živinoreje iz matičnih celic, vendar poudarja, da morata biti proizvodnja in prodaja tovrstnega mesa regulirani in odobreni s strani odločevalcev.

"Ko sem jedla češnje, sem najbrž nevede pojedla tudi kakšnega črva," se nasmeje ob našem vprašanju, če je že kdaj pojedla kakšen insekt? Ne nasprotuje prehrambenim novostim na trgu EU, a ima svoje mnenje: "Res je, da je Evropska komisija oblikovala predlog za nova živila in v okviru tega je v prehrambne namene dovoljena tudi uporaba mokarjev, malega mokarja, kobilice selke in hišnih murnov. Ampak jaz tega nisem poskusila."

Priporočilo premierja Roberta Goloba, da naj bo vsaj en brezmesni dan v tednu, za gospo ni nič novega, saj v Prekmurju že od nekdaj velja tradicija, da se ob petkih ne je mesa, ampak fižol z bučnim oljem in čebulo. Ministrica se razgovori tudi o kolinah in slastni pečeni krvi, o poboju nutrij, sečnji dreves na Rožniku in dilemi, kam naj se veveričja družina zateče, če pohlepni človek poseka drevo, v katerem ima dom?

"Popolnoma se strinjam z vami, da ima Prekmurje izjemno dobre potenciale za razvoj, je dežela izjemnih priložnosti, predvsem kar se tiče proizvodnje in pridelave hrane, morava pa povedati, da je najprej potrebno urediti namakalne sisteme, da se bo lahko povečala pridelava zelenjave na prostem in v rastlinjakih. Prekmurje ima tudi izredni potencial za izkoriščanje geotermalne energije, razvoj aktivnega butičnega turizma z izvrstno hrano," za konec opiše naravne danosti, ki jih ima Prekmurje - njen dom. Ta ji pomeni ogromno, zato vsako jutro vstane ob treh in se odpelje v službo v Ljubljano. Po koncu šihta pa se spet odpelje nazaj domov v Prekmurje. Vsak dan.

Pravi, da ji Prekmurje daje moč, in da uživa v delu na lastnem vrtu, kjer raste vse, tudi plevel.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24