Vstopiti v svet Maister gina je kot vstopiti v kraljestvo, kjer ustvarjalnost ne pozna meja. Ko smo prispeli v destilarno, ki je v prijetnem prostoru v neposredni bližini doma ustanoviteljev, so nas pozdravile mamljive arome botaničnih rastlin in pogled na bleščeč bakren kotel. Vsaka serija gina, proizvedenega tukaj, je delo ljubezni ter skrbno ročno izbranih sestavin, ki zagotavljajo najvišjo kakovost in okus.
Ustanovitelji podjetja, štirje prijatelji – direktor Denis Rotman, Sebastijan Farazin, Natalija Mihelič in Natalija Mlakar so z nami delili zgodbo o tem, kako se jim je ponudila enkratna priložnost, da nadaljujejo okusno, skrivnostno in sladko zgodbo »tezenskih majstrov«. Vsi iz različnih poklicev, vsi »majstri« na svojem področju, ki v sebi nosijo štajersko srce in bojevitost, so si bili hitro enotni, da želijo nadaljevati uspešno zgodbo Maister gina. Blagovna znamka Maister hkrati simbolizira tudi njihovo predanost odličnosti in mojstrstvu v umetnosti destilacije oziroma kot sami radi poudarijo, zgovorno priča o tem, da so v Mariboru sami »majstri« doma.
Mešanica tradicije in inovativnosti
Zgodba o ginu je zgodba, prepletena z nitmi zgodovine in tradicije, ki se začne na živahnih ulicah Evrope 17. stoletja. Prvotno so ga nizozemske destilarne izdelale kot zdravilni tonik, gin pa je hitro našel pot čez Rokavski preliv, kjer je v londonskem navdušenju nad njim postal priljubljena pijača za množice. Sčasoma je postal stalnica v kulturi koktajlov, najdemo pa ga tudi v nekaterih danes že klasičnih zvarkih, kot so martini, negroni in seveda nepogrešljivem ginom s tonikom.
Danes je svet gina živahna tapiserija okusov, botaničnih sestavin in tehnik destilacije, ki poskrbijo za raznolike okuse in želje. Obrtne destilarne ginu vdihujejo novo življenje in eksperimentirajo z edinstvenimi botaničnimi mešanicami in proizvodnimi metodami, da bi ustvarili gine, ki so tako raznoliki kot pokrajine, iz katerih izvirajo njihove sestavine. V zadnjih letih je gin doživel nekakšno renesanso, s ponovnim vzponom zanimanja za butične in majhne serije ginov, ki se osredotočajo na kakovost in izdelavo. Tovrstno nadvse uspešno zgodbo v izredno konkurenčnem svetu gina piše tudi destilarna Maister spirit, ki prisega na butično pridelavo gina z uporabo posebne recepture, pri kateri upoštevajo tudi nekatere botanične posebnosti lokalnega okolja.
Po kapljicah do zlate nagrade
Podjetje Maister spirit danes proizvaja tri vrste gina: Maister London dry gin, Maister Choc Shock dry gin in Maister Pinkognito dry gin. Še posebej so ponosni na njihov London Dry Gin, ki je leta 2021 prejel srebrno medaljo b artender spirits awards, leto pozneje pa se je na tekmovanju London Spirts Competition okitil z zlato medaljo. Bil je ocenjen z 92 točkami od 100 in tako uvrščen med 20 najboljših evropskih ginov, ki so sodelovali na tem ocenjevanju. Kot sta dejala Denis in Sebastijan, jim to pomeni predvsem potrditev, da je gin res kvaliteten in dober tudi po svojem okusu.
Nagrada je tudi orientacija za kupce, saj s tem dobijo dodatno potrditev, da je Maister gin v bogati ponudbi različnih ginov, resnično nekaj posebnega. Spada med bolj citrusne gine, predvsem pa se v njem zelo intenzivno čuti brin. Kot pojasnjuje Denis, se mnogi destilarji specializirajo za druge okuse in redkokdaj se v samem okusu čuti toliko brina kot v tem ginu, čeprav je v bistvu gin vedno narejen iz brina.
Maister London dry gin pridobivajo po klasični metodi destilacije. Osnova je alkohol, ki ga dajo v kotel za žganjekuho, temu pa dodajo vse želene sestavine in vse skupaj macerirajo 24 ur. Poleg klasičnih dišavnic, zelišč, vsebuje tudi štajersko mošančko (drobnejše rumeno zimsko jabolko) in lipo, kar ustvarja nežen in prefinjen okus.
Po maceraciji se mora kotel segreti na 80 stopinj Celzija, da se začne alkohol uparjati, s pomočjo hladilnika in vode pa ga nazaj utekočinijo v gin. V tovrstnem postopku destilacije pridelajo 60 litrov tekočine v šestih ali sedmih urah. Gin, ki tako priteče ven, ima raven alkohola okoli 75 vol %. Nakar ga pustijo ležati več tednov, da se umirijo tudi vsi okusi. V tem obdobju je pomembno, da je v prostoru čim bolj konstantna temperatura, saj lahko gin ob morebitnem nihanju temperature postane moten.
Po odležanem postopku se ginu dodaja destilirana voda, da se ga razredči na želeno stopnjo volumskega deleža alkohola. London Dry ggn ima tako 42 vol % alkohola. Potem je gin pripravljen na filtracijo, nato pa še na stekleničenje in etiketiranje. Takšen je pripravljen za pakiranje in gre lahko h končnemu kupcu.
Poleg Maister – London dry ina sta na voljo tudi Maister – Choc Shock dry gin in Maister – Pinkognito dry gin. Oba nastajata po enakem, že opisanem postopku destilacije. Choc Shock dry ginu dodajajo ekstrakt čokolade in je posebej priljubljen za različne zimske koktajle, medtem ko značilno modro barvo Pinkognito dry gina zagotavljajo z naravnim rastlinskim barvilom. Ko takšen modro obarvan gin zmešate s tonikom, ta zaradi spremembe pH postane roza obarvan. Zato tudi ima ime Pinkognito, saj v sebi skriva skrivnost roza (pink) barve.
Zagotavljanje kakovosti in sledljivosti
Čeprav je ukvarjanje s proizvodnjo gina na prvi pogled videti skorajda poetično, je to, ko se kot podjetnik resno podaš v ta posel, lahko vsaj na začetku tudi prava nočna mora. Kot pravijo naši sogovorniki, so se na začetku največ ukvarjali z raznimi administrativnimi ovirami. Dovoljenje za uporabo Maistrovega imena in podobe so pridobili že njihovi predhodniki, toda preden produkt, kot je gin, spraviš na trg, je potrebnih še kopica drugih papirjev. Maister gin je v prosti prodaji, poleg spletne trgovine, ki bo aktivirana v teh dneh, ga najdete tudi v E. Leclercu.
Za tovrstno prodajo pa je potrebno zagotoviti sledljivost vseh materialov. Tudi pri kupljenem alkoholu, ki se uporablja za destilacijo, je potrebno plačati trošarino in pridobiti lot številko. Vse to in še vrsto drugih podatkov je potrebno oddati Fursu. Tudi zato vsem, ki se podajajo v podobne podjetniške vode, svetujejo, naj najprej temeljito preučijo vso zakonodajo, morebitne informacije pa najdejo tudi pri podjetnikih, ki se že ukvarjajo s sorodno dejavnostjo. V Sloveniji namreč ni pisarne ali telefonske številke, kjer bi nekdo, ki se želi denimo ukvarjati s proizvodnjo in prodajo gina, lahko dobil konkretne informacije o tem, na kaj vse mora biti pozoren oziroma kakšna dovoljenja mora pridobiti.
Predvsem pa ne gre prehitro obupati, zlasti če imate produkt, v katerega kakovost in uspeh verjamete tako, kot verjamejo štirje prijatelji v podjetju Maister spirit. Njihovi kratkoročni cilji so trenutno usmerjeni predvsem v promocijo gina na različnih festivalih po Sloveniji. Maja bodo sodelovali na GINoli, ki poteka v mariborskem botaničnem vrtu, udeležili pa se bodo tudi festivala gina in brinjevca v Dutovljah. Dolgoročno gledano pa si želijo predvsem, da bi postali najboljši ponudnik in največji proizvajalec gina na Štajerskem. Če bo njihov glas segel tudi do drugih koncev Slovenije ali celo izven meja naše države, kot se že dogaja zaradi nagrad, ki jih prejema njihov gin, pa bodo še toliko bolj veseli.
Kot smo se lahko tudi sami prepričali, vsaka steklenica Maister gina ne nosi le duha svojih botaničnih sestavin, temveč tudi zavezanost okolju in skupnostim, ki podpirajo njegovo proizvodnjo. Zato se velja vedno, ko dvignete kozarce, da bi nazdravili brezčasni eleganci gina, spomniti tudi stoletij zgodovine in tradicije, ki sta to priljubljeno žgano pijačo oblikovala v simbol prefinjenosti, kakršna je danes.
In navsezadnje lahko ob tem nazdravite tudi Rudolfu Maistru, saj letos v Maistrovem letu v Sloveniji praznujemo 150. obletnico njegovega rojstva in 90. obletnico smrti. In kot zagotavljajo naši sogovorniki, po Maistru glava ne boli.