bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

Janez Janša Reporter.si

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Je trk realnosti razblinil ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Magazin

Ob jubileju odkrili skulpturo Krkine deklice z rastočo knjigo (FOTO)

Deli na:
Ob jubileju odkrili skulpturo Krkine deklice z rastočo knjigo (FOTO)

Akademski kipar doc. mag. Jurij Smole, avtor Krkine deklice z rastočo knjigo. - Foto: Andrej Križ

Na območju tovarne Krka v Novem mestu so ob 65-letnici te farmacevtske družbe ta teden odkrili kip Krkine deklice z rastočo knjigo akademskega kiparja Jurija Smoleta. Tako kot projekt rastoče knjige namreč tudi Krkina rast temelji na prepričanju, da sta ključna znanje in delo, je ob odkritju skulpture poudaril predsednik Krkine uprave Jože Colarič.

Colarič je v svojem govoru ocenil, da so generacije inovativnih in ustvarjalnih Krkinih sodelavcev v njeni 65-letni zgodovini tej omogočile zrasti v eno najuspešnejših generičnih farmacevtskih podjetij. Omenjenemu jubileju pa so se poklonili z odkritjem skulpture, ki so jo umestili pred najsodobnejšo Krkino tovarno trdih farmacevtskih izdelkov Notol v Novem mestu.

Dodal je, da je Krka iz majhnega laboratorija zrasla v veliko mednarodno podjetje. Število njegovih zaposlenih se je z leti nenehno krepilo in sicer od prve peščice do današnjih več kot 12.500 zaposlenih, razpršenih v več kot 45 podjetjih in predstavništvih na različnih koncih sveta.

Sporočilo skulpture, izdelane iz slovenskega oziroma hotaveljskega kamna, ki jo je izdelal slovenski umetnik Smole, pa je, da so rastoča knjiga prav Krkini sodelavci in da se bo ta mednarodno še bolje uveljavila, je še povedal Colarič.


Na slovesnosti sta spregovorila tudi idejni oče in član upravnega odbora društva Rastoča knjiga Janez Gabrijelčič in predsednik SAZU Tadej Bajd.

Gabrijelčič je dejal, da kip deklice samozavestno in ponosno zre v prihodnost, hkrati pa to držo veže na knjigo, s katero bo nenehno rasla. Skuša namreč v simbolno dejavni obliki prikazati vsebino in cilje po stalnem bogatenju znanja na vseh ravneh, je dodal. Bajd pa je poudaril, da Krka stremi k znanju in vse od svoje ustanovitve posebno pozornost namenja znanosti.

Po Krkinih podatkih je okrajni ljudski odbor Novo mesto 23. aprila 1954 izdal odločbo o ustanovitvi Farmacevtskega laboratorija Krka, iz omenjenega laboratorija pa je zraslo veliko podjetje, katerega število zaposlenih se je z leti nenehno povečevalo. Krkini sodelavci so danes razpršeni po vsem svetu, so dodali.

Krkini deklici z rastočo knjigo bodo vsaki dve leti dodali novo knjigo. Prva nosi naslov Živeti zdravo življenje.