kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Novoletni koncert na Dunaju bo spomnil na Beethovnov jubilej

Deli na:
Novoletni koncert na Dunaju bo spomnil na Beethovnov jubilej

Dunajski filharmoniki - Foto: Terry Linke

Tradicionalni koncert Dunajskih filharmonikov na današnji prvi dan novega leta bo spomnil na obletnico Ludwiga van Beethovna, ki se ga bo glasbeni svet spominjal ob 250-letnici njegovega rojstva. Orkester bo na matinejskem nastopu v zlati dvorani Musikvereina prvič odigral devet skladb, prav tako prvič ga bo vodil latvijski dirigent Andris Nelsons.

Nelsons, ki je študiral v Sankt Peterburgu in bil pod mentorstvom nedavno preminulega Marisa Jansonsa, trenutno pa je glasbeni direktor Bostonskega simfoničnega orkestra in orkestra Gewandhaus v Leipzigu, se za svoj prvi novoletni koncert s tako častitljivo tradicijo popolnoma zanese na glasbenike. "Orkester nenazadnje bolje kot kateri koli dirigent ve, kako igrati novoletni koncert," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal na Dunaju.

"Čudovito je začeti novo leto z nečim tako pozitivnim. To daje novemu letu priložnost, da bo boljše od starega," je še povedal 41-letni dirigent, ki z Dunajsko filharmonijo redno sodeluje od leta 2010.

Koncert bo tudi tokrat sestavljen iz valčkov, polk in maršev. Glasbeniki bodo odigrali devet skladb, ki jih na tem nastopu še niso, je povedal predstavnik Dunajskih filharmonikov Daniel Froschauer. Pri tem bodo zastopani tako oče Johan Strauss kot vsi trije sinovi ter nekateri njihovi sodobniki. Na programu pa bo tudi Beethoven, čigar 250. rojstni dan bodo praznovali v letu 2020, in sicer izbor iz 12 njegovih plesov za orkester. Koncert, ki se bo začel ob 11.15, bodo prenašali v več kot 90 državah in bo dosegel predvidoma okrog 40 milijonov gledalcev.



Kot vsako leto bo na programu tudi Radetzky marš očeta Straussa, ki ga bodo prvič odigrali v novi različici. "Želeli smo novo, lastno različico," je povedal Froschauer. Priredba Richarda Weningerja iz leta 1914 je po njegovih besedah zaradi ročno napisanih in dopolnjenih not postala nepregledna, zato so spremembe vključili v novo izdajo Dunajske filharmonije. Poleg tega je orkester Weningerjevo različico želel pustiti za seboj, ker je v 30. letih prejšnjega stoletja delal za naciste, je še povedal Froschauer.

Dunajski filharmoniki kot glasbeni veleposlaniki Avstrije s koncertom voščijo svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru ter ob tem ponudijo muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine. Za pultom se vrstijo najbolj priznani dirigenti.

Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti kasneje. S tem se je začela tradicija koncertov, čeprav je bil naziv "novoletni" prvič uradno uporabljen šele leta 1946. V Slovenijo ga bosta tudi letos prenašala prvi program nacionalne televizije in tretji radijski program Ars.