eugenija carl Svet24.si

"Golob ne bo užival nobenih ugodnosti."

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Novoletni koncert dunajskih filharmonikov spet v živo in pred občinstvom

Deli na:
Novoletni koncert dunajskih filharmonikov spet v živo in pred občinstvom

Dunajski filharmoniki - Foto: Terry Linke

Dunajski filharmoniki bodo na matinejskem novoletnem koncertu ponovno nastopili ob navzočnosti občinstva, a pred največ 1000 poslušalci. Enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu bo tretjič vodil v Argentini rojeni dirigent Daniel Barenboim. Spored bo po tradiciji posvečen pretežno plesni glasbi družine Strauss.

Novoletni koncert bo v zlati dvorani dunajskega Musikvereina potekal od 11.15 dalje s prenosom v 90 držav, tudi v Slovenijo na prvem televizijskem in tretjem radijskem programu. Cikel najbolj priznanih dirigentov, ki stopijo na njegov podij, bo nadaljeval 79-letni Barenboim, ki kot pianist in dirigent nastopa po glavnih mestih Evrope in po svetu.

Koncertu je dirigiral leta 2009 in 2014, pred tokratnim nastopom pa je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa izrazil upanje, da bodo z njim navdihnili katerega od politikov po svetu, da bi razmislili o tem, kakšen duhovni pomen ima glasba za ljudi.


Filharmoniki bodo na koncertu prvič, odkar ga prirejajo od leta 1939, odigrali šest skladb, s katerimi se bodo podali na potovanje k nimfam in netopirjem, so napovedali pred časom. Programsko jedro ostaja pri valčkih, polkah in koračnicah družine Strauss, na sporedu pa bo še plesna glasba Josefa Hellmesbergerja in Carla Michaela Ziehrerja.

Koncertu bo v zlati dvorani dunajskega Musikvereina zaradi nedavnih ukrepov, ki jih je sprejela avstrijska vlada, lahko prisluhnilo največ 1000 poslušalcev.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Vsako leto ga predvajajo v številnih državah, kjer doseže na milijone poslušalcev. Lanskega je šestič vodil italijanski maestro Riccardo Muti, zaradi epidemioloških razmer, zaradi katerih so v Avstriji prepovedali vse koncerte z občinstvom, pa so ga izvedli pred praznim avditorijem.