premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nove stopničke za Tino Maze, a Fennigerjeva ji je odščipnila še 20 točk

Deli na:
Nove stopničke za Tino Maze, a Fennigerjeva ji je odščipnila še 20 točk

Foto: Reuters

Tekmovalka iz žepne kneževine Liechtenstein Tina Weirather je zmagovalka predzadnjega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Garmisch-Partenkirchnu. Druga je bila Avstrijka Anna Fenninger (+0,51), tretje mesto je pripadlo Slovenki Tini Maze (+0,91). Zelo dobro je nastopila še ena Slovenka Ilka Štuhec (+1,06), ki je bila peta.

Kot prva se je na progo podala Ilka Štuhec, ki je nalogo opravila z odliko, saj je ni prehitela nobena od 14 tekmovalk, ki so startale za Mariborčanko. Dolgo štajersko vodstvo je prekinila šele tekmovalka s startno številko 16, Tina Maze.

Korošica je bila hitra že ob prvem merjenju vmesnega časa, ko je imela 18 stotink sekunde prednosti, ob drugem je bila v rdečem, z zaostankom 22 stotink sekunde, nato je sledil odlični del, v katerem si je prismučala 20 stotink prednosti, prednost je nato povečala na 36 stotink, v ciljni črti pa je Mariborčanko prehitela za 15 stotink sekunde za prvo zamenjavo vodstva na tekmi. Prvič v tej sezoni sta bili povsem na vrhu kar dve Slovenki. Dvojno slovensko vodstvo pa je splavalo po vodi že po nastopu tekmovalke iz majhnega Liechtensteina.

Lara Gut, ki je startala tik za Tino, je izbrala počasnejšo linijo od obeh Slovenk, zato pa je Tina Weirether skoraj za sekundo izboljšala dosežek slovenske šampionke ter se s prednostjo 91 stotink sekund uvrstila pred Slovenkama. Takšna razvrstitev na vrhu je ostala tudi po nastopih Avstrijke Elisabeth Görgl, Italijanke Elene Fanchini in Američanke Lindsey Vonn.

Avstrijka Anna Fenninger pa je dobila dvoboj s Slovenkama, Mazejevo je prehitela za natanko štiri desetinke in jo izrinila na tretje mesto, za zmagovalko pa je zaostala 51 stotink sekunde, Štuhčevo pa je potisnila z zmagovalnega odra na četrto mesto. Štuhčeva, ki so se ji nasmihale krstne stopničke, je do konca izgubila še eno mesto. Avstrijka Nicole Hosp se je s startno številko 30 pognala tik pod stopničke ter se vrinila med Slovenki, le za tri stotinke sekunde je zaostala za Mazejevo.

Izjemni slovenski ekipni dosežek z dvema tekmovalkama v prvi peterici ima manjšo lepotno napako. V boju za veliki kristalni globus se je zgodilo tisto, kar se s slovenskega stališča ne bi smelo. Fenningerjeva je z drugim mestom še zmanjšala zaostanek za vodilno Slovenko v skupnem seštevku svetovnega pokala, Mazejeva (1205) ima tako prednost le še 24 točk pred avstrijsko izzivalko (1181).

Tudi boj za zmagovalko posebnega seštevka v kraljevski disciplini se bo odvil v Savojskih Alpah. Vonnova (402), ki je bila sedma, bo na zadnjem smuku sezone v Meribelu nastopila s prednostjo 35 točk pred Fenningerjevo (367) in 96 točk pred Mazejevo (306), ki ima tako sicer le teoretično možnost za osvojitev smukaškega globusa. Tretja Slovenka na startu Vanja Brodnik je odstopila.

V Garmischu bo v nedeljo na sporedu superveleslalom, karavana pa se bo pred finalnim prizoriščem v Meribelu ustavila še v Areju, kjer bosta na sporedu obe tehnični disciplini.