evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

bencin Svet24.si

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin ...

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nobelova nagrada za medicino za odkritja pri zdravljenju parazitskih okužb

Deli na:
Nobelova nagrada za medicino za odkritja pri zdravljenju parazitskih okužb

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za medicino bodo letos prejeli Irec William C. Campbell in Japonec Satoshi Omura za njuna odkritja v zvezi s terapijo pri okužbah, ki jih povzročajo gliste, ter Kitajka Tu Youyou za odkritja v zvezi z zdravljenjem malarije, je sporočil švedski Institut Karolinska.

Polovico osem milijonov švedskih kron (848.000 evrov) vredne nagrade bosta prejela Campbell in Omura, ki sta iznašla Avermectin, novo zdravilo proti rečni slepoti. S tem se je število obolelih za rečno slepoto, elefantiazo in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo paraziti, drastično zmanjšalo. Elefantiaza, znana tudi kot limfatična filiariaza, prizadene več kot sto milijonov ljudi.

Drugo polovico pa dobi 84-letna kitajska znanstvenica Youyou Tu za odkritje nove terapije proti malariji, protimalarika Artemisinin, ki je znatno zmanjšal stopnjo smrtnosti obolelih za malarijo. Njena terapija temelji na tradicionalni kitajski medicini, natančneje izvlečkih navadnega pelina, ki ga na Kitajskem že tisočletja uporabljajo tudi proti malariji. Za malarijo vsako leto umre več kot 450.000 ljudi, med njimi večina otrok.

"Ti dve odkritji sta človeštvu dali močno novo orožje za boj proti tem boleznim, ki oslabijo organizem in vsako leto prizadenejo več sto milijonov ljudi," je v utemeljitvi zapisal institut. Kot so dodali, posledic teh odkritij, kot sta boljše zdravje in manjše trpljenje ljudi, ni moč izmeriti.

Z odločitvijo, da nagrado razdelijo med znanstvenike, ki se ukvarjajo z malarijo in parazitskimi glistami, institut priznava napredek pri zdravljenju bolezni, ki jih povzročajo paraziti, ki pogosto prizadenejo najrevnejše prebivalstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonec Omura je nagrado sprejel skromno. "Sem to res jaz, sem pomislil. Veliko sem se namreč naučil od mikroogranizmov. Bilo bi primerno, če bi nagrado lahko podelili njim," je 80-letnik dejal za japonsko televizijo NHK.

Lani so si Nobelovo nagrado za medicino razdelili ameriško-angleški raziskovalec John O'Keefe ter norveški par May-Britt Moser in Edvard Moser za odkritje sistema pozicioniranja v možganih, "notranjega GPS", ki človeku omogoča orientacijo v prostoru.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade, vredne po osem milijonov švedskih kron oz. 855.000 evrov, prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.