rebernik1 Svet24.si

FOTO: Zorica že 40 let zbira rdeče stvari

traktor, nesreča Svet24.si

Norbert izkrvavel pred njenimi očmi, ko sta s ...

ženski Dobra karma

Ne sodite ljudi – ne po preteklosti ne po ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

tori Odkrito.si

Zvezdniki z eksotičnimi ljubljenčki

resnicnostni sovi salome Njena.si

Salome si je na roko tetovirala svojo največjo ...

vatroslav z družino Njena.si

Ljubezen na vasi: Takole Vatroslav razvaja svoji ...

Magazin

Wada z nuklearno opcijo nad rusko atletiko: Kar vse atlete vreči z vseh tekmovanj!

Deli na:
Wada z nuklearno opcijo nad rusko atletiko: Kar vse atlete vreči z vseh tekmovanj!

Foto: Reuters

Svetovna protidopinška agencija Wada je Mednarodni atletski zvezi Iaaf predlagala, naj rusko atletsko zvezo v luči zadnjih odkritij o sistematičnih zlorabah začasno izključi z vseh mednarodnih ravni atletskega športa. Krovna protidopinška organizacija je ob tem še predlagala, naj dosmrtno izključi pet ruskih atletov in pet trenerjev.

Svetovna protidopinška organizacija ni navedla njihovih imen. Gre pa za z dopingom okužene atlete, ki so po razkritjih plačevali za molk o pozitivnem dopinškem testu. Predlog za dosmrtno prepoved delovanja v športu se nanaša na atleta, ki sta na olimpijskih igrah v Londonu 2012 stopila na zmagovalni oder. Med omenjenimi je tako tudi olimpijska prvakinja na 800 metrov Marija Savinova.

Če bi se svetovna atletska zveza odločila za suspenz ruske atletike, bi to pomenilo, da ruski atleti ne bi mogli tekmovati na naslednjih poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru in evropskem atletskem prvenstvu, ki bosta naslednje leto.

Kot je v nedeljo poročal Sunday Times so neimenovani atleti za oprano ime in odpravo prepovedi nastopanja plačali visoke zneske, s čimer so lahko nastopili na olimpijskih igrah 2012 v Londonu.

Osrednja figura novega škandala, ki pretresa svetovni šport, je sicer nekdanji predsednik Mednarodne atletske zveze Lamine Diack. Francosko pravosodje je Senegalca, ki ga je na volitvah Iaaf avgusta zamenjal Sebastian Coe, Senegalca obtožilo podkupljivosti in pranja denarja.

Afero v ruski atletiki, ki kaže na sistematično kršenje protidopinških pravil, je v dokumentarcu, objavljenem decembra lani, razkrila nemška televizija ARD. Protidopinška organizacija se je odločila raziskati obtožbe o hudih zlorabah ter je ustanovila posebno komisijo na čelu z Dickom Poundom (foto), ki je zadnjih enajst mesecev preiskovala vpletenost odgovornih v krovni svetovni atletski organizaciji v prikrivanje dopinških zlorab.

Sočasno poteka še ena preiskava, ki so jo o odgovornosti nekdanjega 82-letnega predsednika svetovne atletske organizacije Senegalca Lamineja Diacka sprožili francoski preiskovalni organi. Slednjega bremenijo korupcije in pranja denarja ter sprejemanja denarja za prikrivanje zlorab v športu.

Diack je bil prvi mož atletike vse od leta 1999; avgusta letos je zamenjal Britanec Sebastian Coe.

Etična komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja je sicer danes predlagala, da Diacka začasno suspendirajo oziroma odvzamejo naslov častnega člana olimpijskega gibanja.

loading...
Loading...