Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

Tamara Goričanec Odkrito.si

Zaradi tega još*e rastejo!

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nikolaj Beer, umetnik s toplim srcem

Deli na:
Nikolaj Beer, umetnik s toplim srcem

Slikar Nikolaj Beer - Foto: Primož Lavre

Nikolaj Beer je slovenski slikar, rojen v Križevcih, ki zadnja desetletja živi na Izlakah. Ob kulturnem prazniku je prejel nagrado Prešernovega sklada. V zgodbi smo se sprehodili skozi njegovo zanimivo življenje. Odraščal je v evangeličanski družini z bratom in sestro, očetom poštnim uradnikom in mamo gospodinjo. Veliko časa je preživel v prostorih pošte, ki je delovala v njihovi domači hiši. Tu se je naučil brati, naslikal pa je tudi svoje prve portrete.

Prebrali boste, kako se je izognil služenju vojaškega roka, kako ga je nekdanji predsednik Milan Kučan prevrnil z otroškega vozička, kako rad je igral nogomet, tudi z zdaj že pokojnim prvim škofom slovenske evangeličanske cerkve Gezo Ernišo in tudi, zakaj je tako rad bos hodil po Prekmurski zemlji. Zemlja, njive in hiše so tudi pogosti motivi njegovega umetniškega ustvarjanja. Nikoli pa ni silil v prve vrste.

„Nisem rad v prvih vrstah, ne v soju luči in kamer, raje sem kje na postaji in čakam na vlak ali sedim kje v kakšnem bifeju“ nam zaupa v pogovoru, ko ga vprašamo, ali ga je zmotil dogodek po koncu slovesnosti v Cankarjevem domu, ko je na oder prišla Svetlana Makarovič.

Nikolaj Beer še vedno ustvarja. Najraje zjutraj ali zgodaj dopoldne pri dnevni svetlobi. Morebiti je ravno zato v njegovih delih toliko barvite svetlobe. Te pa dandanes v tem temnem času vojn in sovraštva še kako manjka.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24