Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Neapeljska pica na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine

Deli na:
Neapeljska pica na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine

Oktober velja za mesec pice. Izkoristite zadnji teden za prav posebno dieto. - Foto: Dreamstime

Priprava pice na neapeljski način se je uvrstila na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Združenje neapeljskih picopekov je določilo zelo posebne smernice za avtentičnost neapeljske pice, vključno z obveznimi sestavinami za pico in tehniko peke.

"Priprava neapeljske pice je del Unescove svetovne dediščine. Zmaga," je na Twitterju zapisal italijanski minister za kmetijstvo Maurizio Martina. Odzvali so se tudi v omenjenem združenju in na Facebooku objavili: "Delo je končano. Čestitke vsem, ki po svetu pripravljajo neapeljsko pico," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Unesco je odločitev o uvrstitvi priprave pice na neapeljski način sprejel na srečanju na južnokorejskem otoku Jeju.

Unesco na seznam svetovne dediščine ne uvršča le kulturnih spomenikov, temveč tudi tradicije, običaje in hrano. Za uvrstitev na seznam morajo tradicije in običaji izpolnjevati vrsto kriterijev. Med drugim morajo prispevati k širjenju znanja o nesnovni kulturni dediščini in spodbujanju zavesti o njenem pomenu.

Pica je priljubljena tako v Italiji kot drugod po svetu, Neapelj pa velja za njeno zibelko. Združenje neapeljskih picopekov ima zelo stroge standarde glede videza, sestavin ter tehnike priprave in peke prave neapeljske pice. Pravilnik obsega enajst strani in med drugim določa, da se pica lahko peče le v peči na drva pri temperaturi 485 stopinj Celzija od 60 do 90 sekund.

V Italiji vsak dan pojedo sedem milijonov pic, v državi pa je 35.000 picerij. Od milijardnega posla je odvisnih 250.000 delovnih mest. Največ pic na leto sicer pojedo Američani, 13 kilogramov na osebo. Italijani so s 7,6 kilograma pic na osebo na drugem mestu.