eugenija carl Svet24.si

"Golob ne bo užival nobenih ugodnosti."

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

Željko Bebek Odkrito.si

Oče in sin popila "pol gostilne"

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Napovedujemo: Cikel gledaliških esejev Takorekoč

Deli na:
Napovedujemo: Cikel gledaliških esejev Takorekoč

V okviru gledaliških esejev bodo nastopili: Filip Dobranić, Mladen Dolar, Jerneja Ferlež, Boštjan Narat, Renata Salecl in Blaž Šef. - Foto: SMG

V koprodukciji Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče ter Zavod Maska) in Momenta Maribor se bo v decembru in januarju odvil cikel gledaliških esejev Takorekoč. Svoje eseje bodo uprizorili Boštjan Narat, Blaž Šef, Jerneja Frlež, Mladen Dolar, Filip Dobranić in Renata Salecl. Nekaterim se bodo pri izvedbi pridružili tudi igralci.

Cikel gledaliških esejev Takorekoč – termin esej je v tem kontekstu uporabljen precej svobodno in označuje besedilo s teoretsko osnovo in jasno poudarjeno literarno dimenzijo, po možnosti obogateno z osebnimi konotacijami – prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev. Prvi tak esej je v okviru Dnevov slovenskega nacionalizma na Novi pošti pripravil Boštjan Narat sam, tokrat pa je k sodelovanju povabil še druge avtorje – tiste, ki so sposobni ustvariti dobro besedilo in ga potlej uprizoriti, z vsemi zadregami in omejitvami, ki jih to morda prinese. »Poanta je prav v tem, da poslušamo in gledamo avtorja, ki sam uprizarja svoj tekst. Tudi kantavtorji in kantavtorice niso nujno najboljši interpreti svojih pesmi, pa si kljub temu želimo poslušati ravno njih,« pravi Narat.

Foto: SMG - Prvi gledališki esej Takorekoč je v okviru Dnevov slovenskega nacionalizma na Novi pošti pripravil Boštjan Narat.

Izvedbo cikla Takorekoč je epidemija doslej že dvakrat preprečila. Lani jeseni je svoja eseja pred vnovičnim zaprtjem gledališč uspelo izvesti Filipu Dobraniću in Boštjanu Naratu, vendar ju bosta ponovila, saj s preostalimi tvorita zaključeno celoto. V Mariboru si bodo decembra lahko ogledali vse tri večere esejev, v Ljubljani pa bo tretji, na katerem se bosta predstavila Filip Dobranić in Renata Salecl, predvidoma na sporedu 11. januarja 2022.

Četrtek, 16. 12., ob 19.00

Jerneja Ferlež: Kieserjeva sekira ali kam z argumenti

Mladen Dolar: Virus

Petek, 17. 12., ob 19.00

Boštjan Narat: (Ne)dolžno domoljubje

Blaž Šef: Pet načrtov mikroglobalizacije

Sobota, 18. 12., ob 18.00

Mladen Dolar: Virus

Blaž Šef: Pet načrtov mikroglobalizacije

Torek, 11. 1., ob 19.00

Filip Dobranić: Vpoklic

Renata Salecl: Samo paranoiki preživijo

V okviru gledaliških esejev Takorekoč bodo nastopili: Filip Dobranić z igralcem Matejem Recerjem, Mladen Dolar z igralcem Blažem Šefom, Jerneja Ferlež z igralcem Jurijem Drevenškom, Boštjan Narat, Renata Salecl z igralko Romano Šalehar in Blaž Šef.