nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Najslavnejši hrvaški režiser obtožen spolnega nadlegovanja

Deli na:
Najslavnejši hrvaški režiser obtožen spolnega nadlegovanja

Režiser Dalibor Matanić na filmskem festivalu v Cannesu v spremstvu dveh igralk. (slika je iz leta 2015) - Foto: Profimedia

Na Hrvaškem te dni odmeva razkritje časnika Večernji list, da je priznani hrvaški režiser Dalibor Matanić več let spolno nadlegoval igralke. Matanić je sporno vedenje priznal in ga pripisal zasvojenosti z drogami in alkoholom. Njegovo početje so obsodili tako hrvaški filmski ustvarjalci kot režiserji, mogoča pa je tudi policijska preiskava.

Matanić velja za najuspešnejšega filmskega režiserja svoje generacije. Posnel je več filmskih uspešnic (Zenit, Fina mrtva dekleta) in televizijskih serij (Časopis, Molk), prejel pa je tudi številne nagrade.

Poleg tega je veljal tudi za velikega zagovornika pravic žensk. Podpiral je gibanje #Jaztudi, obsojal spolne predatorje in lani celo sodeloval v kampanji proti nasilju nad ženskami Ščit s hrvaško pevko Ido Prester, s katero se je v ta namen pojavil tudi na naslovnici ene od hrvaških revij.

Večernji list je v petek razkril, da naj bi bil eden od predatorjev, proti katerimi se je boril v javnosti, tudi sam. Kot je zapisala novinarka Milena Zajović, sicer tudi glavna selektorica in ena od organizatork filmskega festivala v Motovunu, so njegovo neprimerno vedenje za Večernji list potrdil nekateri njegovi nekdanji sodelavci in številke igralke, s katerimi so se pogovarjali v zadnjih tednih.

Matanić je igralkam po njihovih navedbah pošiljal sporočila s spolno vsebino, nagovarjal pa naj bi jih tudi k spolnim stikom. Izbiral naj bi predvsem mlajše igralke, iz pogovorov z njimi pa sta po pisanju Večernjega lista postali jasni dve stvari. Prva je, da je šlo za problem, ki je trajal najmanj deset let, in drugo, da so Matanićevo vedenje na snemanjih opravičevali z besedami, da se samo šali.

Matanić je v petek na družbenem omrežju Facebook sporočil, da se zaradi svojih neprimernih dejanj kesa. "Nisem se zavedal svojega napačnega pristopa do kolegic na snemanjih. Za moja dejanja ni opravičila. Znan sem po robnem humorju in radikalnih metodah dela, da bi bili igralci čim boljši v kadru, a nič ne opravičuje tega, da nekomu vzbudite občutek nelagodja," je zapisal.



Svoje vedenje je pripisal vplivu drog in alkohola. Poudaril je, da se je prijavil na zdravljenje ter dodal, da se umika iz javnosti.

Matanić naj bi zaradi govoric o početju, ki so se pojavile v filmskih krogih, v zadnjem obdobju ostal brez več projektov. Med njimi je tudi mednarodna koprodukcija, TV-serija Greater Adria, ki jo je pripravljal skupaj s hrvaško producentsko hišo Drugi plan Nebojše Tarabe.

"Drugi plan ne dela z Daliborjem Matanićem pri svojem novem projektu. Sodelovanje smo načrtovali, a smo se odločili, da ga ne bomo uresničili, ko smo ugotovili, da se je morda neprimerno vedel do žensk," je za Večernji list pojasnil Taraba, ki je z Matanićem sodeloval pri serijah Časopis (Novine) in Molk (Šutnja). Dodal je tudi, da pri prejšnjih dveh projektih niso prejeli nobene informacije ali prijave o kakršnikoli obliki nadlegovanja.

Primer so na družbenem omrežju na svojih uradnih straneh komentirali tudi v Društvu hrvaških filmskih režiserjev in Hrvaškem društvu filmskih ustvarjalcev. Ostro so obsodili vse oblike nasilja in izrazili podporo žrtvam.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je v nedeljo sporočil, da policija ni prejela še nobene prijave proti Mataniću, a da bi po njegovem prepričanju lahko kmalu začeli preiskavo. Pojasnil je, da obstaja sum, da bi lahko šlo za kaznivo dejanje, ki ga policija mora preiskovati po uradni dolžnosti.