mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Najboljša restavracija na svetu je v italijanski Modeni

Deli na:
Najboljša restavracija na svetu je v italijanski Modeni

Foto: osteriafrancescana.it

Najboljša restavracija na svetu po izboru strokovne revije Restaurant je letos oštarija iz italijanske Modene Osteria Francescana, ki jo vodi italijanski chef Massimo Bottura (foto). Žiranti, 972 lastnikov restavracij, chefov in kulinaričnih piscev z vsega sveta, so med prvo peterico uvrstili še restavracije iz Španije, ZDA, Peruja in Danske, poroča AFP.

Na lestvico so se uvrstile restavracije iz 23 držav na šestih celinah. Kot izpostavlja spletni portal Bloomberg, so na organizatorje nagrade v preteklosti leteli očitki o enoličnosti, saj so se na lestvico večinoma uvrščale restavracije iz Evrope in ZDA, letos pa je izbor bolj pester. Na lestvici je tudi šest azijskih restavracij, pet južnoameriških ter po ena avstralska in afriška restavracija.

Chef Massimo Bottura, ki v zmagovalni restavraciji ustvarja svojo izvedbo tradicionalne italijanske hrane, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP žirante prepričal s ponudbo jedi, v katere je na doslej še nepoznane načine vključil tradicionalen italijanski sir Parmiggiano Reggiano. S prvega mesta je izrinil špansko restavracijo El Celler de Can Roca iz Girone.

Na tretje mesto se je uvrstila newyorška restavracija Eleven Madison Park, ki je prejela tudi priznanje za najbolj gostoljubno restavracijo. Četrto mesto je zasedla restavracija Central iz perujske Lime, peta pa je bila Noma iz Koebenhavna.

Na prireditvi v New Yorku so v ponedeljek podelili tudi druga priznanja. Tokijska restavracija Den je prejela nagrado za vzhajajočo zvezdo globalne gastronomije, nagrado najboljšega slaščičarskega chefa je prejel Pierre Herme, ki ga imenujejo tudi cesar makronov ali Picasso slaščic. Predstavnik četrte generacije slaščičarjev je v tem poslu začel delati pri starosti 14 let, danes pa vodi svojo slaščičarno v Parizu.

Restavracija Relae iz Koebenhavna je že drugo leto zapored prejela nagrado za najboljšo restavracijo s trajnostno usmeritvijo. Priznanje za najboljšo žensko chef na svetu je prejela Dominique Crenn iz restavracije Atelier Crenn v San Franciscu, priznani francoski chef Alain Passard, ki ustvarja v restavraciji L'Arpege, pa je prejel priznanje za življenjsko delo, navaja spletni portal Bloomberg.

V preteklih letih so na žirante leteli številni očitki o nepreglednosti sistema glasovanja. Žirantom namreč ni bilo treba dokazovati, da so dejansko obiskali restavracije, za katere so glasovali. Pritožbe so po navedbah AFP letele predvsem iz Francije, ki zadnja tri leta ni imela svoje restavracije v prvi deseterici, prav tako se od leta 2002, od kar podeljujejo nagrade, še nobena francoska restavracija ni uvrstila na prvo mesto lestvice.

Pri reviji so izbor najboljših restavracij na svetu oblikovali tako, da so žiranti, razvrščeni v 27 regijskih skupin, predlagali po sedem najboljših restavracij po lastnem izboru. Merilo izbora ni bila zgolj kakovost hrane, ampak tudi drugi dejavniki, na primer prijaznost postrežbe, navaja AFP.