premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Italijani v krizi manj posegajo po tipičnih živilih

Deli na:
Italijani v krizi manj posegajo po tipičnih živilih

Foto: Arhiv Reporterja

Italijanska kuhinja, ki slovi po uporabi sadja, zelenjave, rib, olivnega olja in vina, velja za eno najbolj zdravih na svetu. A v krizi vse manj Italijanov uživa to sredozemsko hrano. Pri združenju kmetijskih proizvajalcev Coldiretti ugotavljajo, da se je prodaja številnih tipičnih italijanskih izdelkov v zadnjih letih drastično zmanjšala.

Tako je poraba olivnega olja v minulih letih upadla za 25 odstotkov in znaša 9,2 kilograma na osebo letno, poraba svežega sadja in zelenjave pa se je zmanjšala za sedem odstotkov na 130 kilogramov na osebo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ugotavlja Coldiretti.

Italijani pojedo tudi manj testenin, ki veljajo za enega glavnih živil v Italiji. Kljub temu pa ostaja poraba testenin v Italiji s 26 kilogrami na osebo na leto med najvišjimi. V primerjavi z Nemčijo denimo je ta kar petkrat višja, še navaja dpa.