Revija Reporter
Magazin

Italijani v krizi manj posegajo po tipičnih živilih

STA

14. mar. 2015 15:47 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Italijanska kuhinja, ki slovi po uporabi sadja, zelenjave, rib, olivnega olja in vina, velja za eno najbolj zdravih na svetu. A v krizi vse manj Italijanov uživa to sredozemsko hrano. Pri združenju kmetijskih proizvajalcev Coldiretti ugotavljajo, da se je prodaja številnih tipičnih italijanskih izdelkov v zadnjih letih drastično zmanjšala.

Tako je poraba olivnega olja v minulih letih upadla za 25 odstotkov in znaša 9,2 kilograma na osebo letno, poraba svežega sadja in zelenjave pa se je zmanjšala za sedem odstotkov na 130 kilogramov na osebo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ugotavlja Coldiretti.

Italijani pojedo tudi manj testenin, ki veljajo za enega glavnih živil v Italiji. Kljub temu pa ostaja poraba testenin v Italiji s 26 kilogrami na osebo na leto med najvišjimi. V primerjavi z Nemčijo denimo je ta kar petkrat višja, še navaja dpa.