nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Reportaža: Med pastirji in turisti na Veliki planini

Deli na:
Reportaža: Med pastirji in turisti na Veliki planini

Foto: Primož Lavre

Res je lepa Velika planina, nič čudnega, da jo radi obiščejo domači, a še raje tuji pohodniki, ki si po obisku Ljubljane zaželijo osvežitve in novih doživetij. Odločitev za obisk je toliko lažja, ker do najvišjega vrha planine vozita gondolska žičnica in dvosedežnica. Za nadaljevanje poti je dovolj le še ščepec navdušenja za pohodništvo in seveda sreča z vremenom.

Ne jezite se, kajti na Veliki planini je muhasto vreme nekaj običajnega. Dobro je, da ustrezno pohodniško obutev – menda niste razmišljali o poletnih sandalih – topla oblačila in opremo, da se boste lahko zaščitili pred dežjem in morebitnimi nalivi; zadostujejo vetrovka, pelerina in dežnik. Edino, kar lahko pozabite doma, je malica, saj je na planini dovolj ponudbe jedi v gostilni Pod žičnico, v okrepčevalnici Skodla ter pri pastirjih v pastirski vasi.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o planini, na kateri se bliska in kjer letijo strele; o čudovitem razgledu z Velike planine; o obiskovalcih iz Moskve, Olomuca in Štajerske; o turistih, izgubljenih v megli; kaj na Veliki planini najbolj fascinira Kitajce in kaj Izraelce; o tožbah pastirjev, da bi bilo zaradi davkarije bolje, če bi telički molzli krave; o magiji za indijske svate.