ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na SP v Pekingu trojica do naslovov z izidi sezone na svetu

Deli na:
Na SP v Pekingu trojica do naslovov z izidi sezone na svetu

Foto: Reuters

Peti dan atletskega svetovnega prvenstva v Pekingu je trojica naslove osvojila z najboljšimi izidi sezone. To je uspelo Kenijcu Juliusu Yegu v metu kopja (92,72 m) in je zdaj tretji po izidih vseh časov, četrti je Južnoafričan Wayde van Niekerk (43,48), zlat na 400 m, najhitreje letos pa je tekla še Čehinja Zuzana Hejnova na 400 m ovire (53,50).

V preostalih dveh končnih odločitvah sta zlati medalji osvojili Kenijka Hyvin Kiyeng Jepkemoi na 3000 m zapreke (9:19,11) in Kubanka Yarisley Silva v skoku s palico (4,90 m).

Jamajčan Usain Bolt in Američan Justin Gatlin sta se zanesljivo z zmagama v svojih skupinah uvrstila v finale. Branilec naslova, olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder Bolt je tekel 19,95 sekunde in zabeležil skupno drugi čas, prvega pa lastnik najboljšega izida sezone Gatlin (19,87 sekunde).

V torek je v kvalifikacijah Gatlin prav tako dosegel boljši izid od Bolta, vendar je jamajški superzvezdnik v nedeljo že dokazal, kdo je najhitrejši na zemeljski obli, saj je bil pred Gatlinom prvi v finalu na 100 m. V četrtek ob 14.55 pa bo znano, ali bo Bolt osvojil svoj deseti svetovni naslov, že zdaj je najboljši udeleženec v zgodovini prvenstev, ali pa bo Gatlin prvič po letu 2005 spet postal svetovni prvak na pol stadionskega kroga.

Šestindvajsetletni Yego je v tretji seriji edini presegel 90 m in je zdaj na tretjem mestu po izidih vseh časov. Pred njim sta le češki svetovni rekorder Jan Železny (98,48 m) in Finec Aki Parviainen (93,09 m). Srebro je tokrat osvojil drugi Afričan Egipčan Ihab Abdelrahman El-Sayed (88,99 m), bron pa Finec Tero Pitkämäki (87,64 m).

Mesto nižje od Yega je na večni svetovni lestvici van Niekerk. V teku na en stadionski krog je zabeležil drugi najboljši čas v 21. stoletju, tri stotinke hitreje je za zlato na SP leta 2007 v Osaki tekel le Američan Jeremy Wariner, na prvih dveh mestih po zgodovinskih dosežkih pa sta prav tako predstavnika ZDA Michael Johnson (43,18) in Harry Butch Reynolds (43,29).

Južnoafričan je za 17 stotink ugnal branilca naslova Američana LaShawna Merritta, četudi je ta dosegel osebni rekord (43,65). Devetindvajsetletnemu Merrittu tako ni uspelo, da bi po letih 2009 in 2013 še tretjič osvojil svetovni naslov na 400 m. Bron si je pritekel olimpijski prvak Kirani James iz Grenade (43,78).

Na 400 m z ovirami je Hejnova ubranila naslov izpred dveh let in prvenstva v Moskvi. Za 28-letno Čehinjo sta preostali mesti na zmagovalnih stopničkah osvojili Američanki Shamier Little (53,94) in Cassandra Tate (54,02).

Jepkemoi je na 3000 m zapreke ugnala Tunizijko Habibo Ghribi (9:19,24) in Nemko Geso Felicitas Krause (9:19,25). S tem je Keniji pritekla že šesto medaljo na tem SP; pol manj jih ima na drugem mestu Velika Britanija. Olimpijska zmagovalka Rusinja Julija Zaripova zaradi dopinške kazni ni mogla v Peking, branilka naslova Milcah Chemos pa se ni uvrstila v kenijsko reprezentanco.

Silva Yarisley je edina preskočila letvico na 4,90 metra in ugnala Brazilko Fabiano Murer (4,85 m), bron pa je osvojila Grkinja Nikoleta Kyriakopoulou (4,80 m).