Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na ljubljanskem Rožniku bodo naznanili kresnikovega nagrajenca

Deli na:
Na ljubljanskem Rožniku bodo naznanili kresnikovega nagrajenca

Foto: Bobo

Na Rožniku se bo nocoj ob 20. uri začela prireditev, na kateri bodo naznanili, kdo bo dobitnik Delove nagrade kresnik za najboljši roman minulega leta. V konkurenci so romani Mirta Komela Medsočje, Mojce Širok Pogodba, Vladimirja P. Štefaneca Najlepša neznanka svetloba, Janija Virka Brez imena in Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset.

Pogodba (Mladinska knjiga) Mojce Širok je kriminalni roman, ki prek iskanja ozadja treh smrti pripelje v osrčje sicilijanskega mafijskega dogajanja, Komel pa je o romanu Medsočje (založba Goga) za Delo povedal, da "od zunaj prežema shizofreni kapitalizem, od znotraj pa razjeda razklanost slovenske družbe, pri čemer se do resnice obnaša prav tako ljubosumno kot ljubimec, ki nerad spusti zraven kogar si že bodi".

Štefanec je roman Najlepša neznanka svetloba (Mladinska knjiga) označil za roman o ujetostih in poskusih osvobajanja, o resničnih in namišljenih pobegih, o iskanju samega sebe pod balastom, ki ga je naplavilo okolje, čas. Virk je o romanu Brez imena (Mladinska knjiga) povedal, da "pripoveduje o tem, kako pod površino sveta, v katerem je dovoljeno tako rekoč vse, skozi majhne in velike razpoke v vsakdanje življenje posameznika prodre zlo in ga usodno zaznamuje."


Bronja Žakelj je svoj avtobiografski roman Belo se pere na devetdeset (Beletrina) označila za svoj poklon življenju: "Zelo posebno se mi zdi, da so tako pomembna vprašanja našega življenja, kot so minljivost, krhkost in iskanje resnice, ki so me nekoč potiskala v samost in tišino, našla pot med bralce in postala del kolektivnega družbenega dialoga," je dejala za Delo.

O zmagovalcu bo odločala petčlanska žirija, ki ji predseduje Delova novinarka Mimi Podkrižnik, v njej pa so še Tina Vrščaj, Mateja Komel Snoj, Tone Smolej in Alen Albin Širca.

Lani je kresnika prejel Drago Jančar za roman In ljubezen tudi.