favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na dražbi najslavnejša znamka sveta

Deli na:
Na dražbi najslavnejša znamka sveta

Znamka Magenta za en peni - Foto: Wikimedia

Avkcijska hiša Sotheby's bo 8. junija na dražbi ponudila znamko, ki med filatelisti velja za sveti gral oz. za Mona Lizo med znamkami. Gre za t.i. Magento za en peni, ki je od leta 2014 v lasti priznanega oblikovalca Stuarta Weitzmana. Ta se je za prodajo dragocene zbirateljske znamke odločil, ker med njegovimi dediči za takšne reči ni zanimanja.

Oblikovalec obutve Stuart Weitzman je že od malega strasten filatelist in si je dolgo želel v svojo zbirko vključiti znamko Magenta za en peni, ki velja za unikaten primerek. Po letih potrpljenja mu jo je uspelo kupiti leta 2014 za 9,5 milijona ameriških dolarjev, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Znamka iz leta 1856 je ime dobila po tem, da je natisnjena na papir, barve magenta, izdali pa so jo v Britanski Gvajani. Na hrbet znamke je, po zgledu predhodnih lastnikov, ki so nanjo napisali svoje inicialke, Weitzman s svinčnikom narisal čeveljček s peto.


Pričakovana vrednost znamke je ocenjena med 10 in 15 milijonov dolarjev. Weitzman (79) je za The New York Times dejal, da znamko prodaja zato, ker nobeden od njegovih potomcev ni izkazal interesa, da bi znamko, ali katerega drugega od njegovih zbirateljskih predmetov, podedoval. "Veseli so, da sem lahko užival v teh stvareh, ne želijo pa se ukvarjati s tem, da bi jih skušali zaščititi ali pa da bi morali ugotavljati, kaj naj z njimi počno, ko me ne bo več," je pojasnil.

Na dražbi, naslovljeni trije zakladi Stuarta Weitzmana, bosta namreč ponujena še zlati kovanec z dvojno podobo orla, ki ga je oblikoval kipar Augustus Saint Gaudens, in dragoceni komplet štirih znamk s podobo na glavo obrnjenega letala Jenny za 24 centov, ki je bil leta 1918 ustvarjen za uporabo v poštnem prometu na relaciji Washington - Philadelphia - New York. Znamka je posebna zato, ker narobe obrnjeno natisnjeno letalo velja za eno najbolj znanih napak v filatelističnem tisku.

Pri Sotheby's se nadejajo, da bo končni izkupiček dražbe za vse tri predmete znašal okoli 37 milijonov dolarjev, ki jih bodo namenili filantropskim pobudam, kot je denimo Fundacija družine Weitzman, je še pisala Ansa.