mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Dražen Zečić in Marko Škugor intervju Sašo Radej Odkrito.si

Marko Škugor nam NI povedal RESNICE!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Magazin

Na 27. evropskih filmskih nagradah slavila Ida Pawla Pawlikowskega

Deli na:
Na 27. evropskih filmskih nagradah slavila Ida Pawla Pawlikowskega

Foto: Reuters

Zmagovalni film 27. evropskih filmskih nagrad, ki so jih podelili v Rigi, je Ida v režiji Pawla Pawlikowskega. Poleg nagrade za najboljši film je Ida postala ljubljenka evropskih filmoljubov, nagrajena je bila za fotografijo, Pawlikowski pa je pobral tudi nagradi za režijo in scenarij. Nagrado za igro sta prejela Timothy Spall in Marion Cotillard.

Film Ida, poljski kandidat za tujejezičnega oskarja, je že pri nominacijah visoko kotiral. Pawlikowski se je ob prevzemu nagrade za režijo, ki mu jo je izročila legendarna igralka Liv Ullmann, zahvalil ostalim, da so bili tokrat poraženci. Med številnimi nagradami je film Ida prepričal tudi z izvrstno fotografijo, ki jo podpisujeta Lukazs Zal in Ryszard Lenczewski in tako pobral nagrado Carlo Di Palma.

Za najboljšega evropskega igralca je bil razglašen Timothy Spall za vlogo slikarja Josepha M. W. Turnerja, najboljša evropska igralka pa je postala Marion Cotillard za vlogo v filmu Dva dneva, ena noč. Spall je dejal, da nagrade ni pričakoval. "To je veliko presenečenje, obute imam svoje hecne čevlje," se je pošalil britanski igralec.

Častno nagrado za evropski dosežek v svetovni kinematografiji je prejel britanski režiser Steve McQueen. Predsednik Evropske filmske akademije (EFA) Wim Wenders je dejal, da je McQueen režiser, ki se ne ustraši preprek in ga imenoval za legendo. Lavreat je nagrado posvetil legendarnemu francoskemu režiserju Jeanu Vigu.

Nagrado za življenjsko delo za izjemen prispevek k filmski umetnosti je prevzela režiserka in scenaristka Agnes Varda. Predsednica odbora EFA Agnieszka Holland je francosko filmarko, staro 86 let, označila "za najmlajšo veliko umetnico" na podelitvi. Varda je požela stoječe ovacije. Dejala je, da je skušala biti "radostna feministka" in pokomentirala, da bi moralo biti med nominiranci več žensk.

Za najboljši evropski animirani film je obveljal italijanski film L'arte della felicita (Umetnost sreče), ki ga podpisuje Alessandro Rak, nagrada za odkritje leta Fipresci pa je pripadla filmu Pleme v režiji Miroslava Slabošpickija.

Nagrade EFA so podelili v latvijski Rigi, letošnji Evropski prestolnici kulture. Lani je EFA, katere cilj je promovirati evropsko filmsko industrijo, za najboljši film razglasila Neskončno lepoto italijanskega režiserja Paola Sorrentina.

Loading...