Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

München na tleh, Oblak z Atleticom v finalu lige prvakov!

Deli na:
München na tleh, Oblak z Atleticom v finalu lige prvakov!

Foto: Getty Images

Nogometaši madridskega Atletica so prvi finalisti lige prvakov. Na povratni polfinalni tekmi na Bavarskem so sicer izgubili z 1:2 (0:1) proti Bayernu, a na prvem obračunu zmagali z 1:0.

* Stadion Allianz Arena, gledalcev 70.000, sodniki: Cakir, Satman in Ongun (vsi Turčija).
* Strelci: 1:0 Xabi Alonso (31.), 1:1 Griezmann (54.), 2:1 Lewandowski (74.).
* Bayern: Neuer, Lahm, Javi Martinez, Boateng, Alaba, Xabi Alonso, Vidal, Ribery, Costa (od 73. Coman), Müller, Lewandowski.
* Atletico: Oblak, Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis, Gabi, Fernandez (od 46. Carrasco), Koke (od 90. Savić), Saul, Griezmann (od 82. Partey), Torres.
* Rumena kartona: Martinez; Gimenez.
* Rdeči karton: /.

Španski klubi so v zadnjih treh sezonah pravi polfinalni strup za Bayern. V sezoni 2013/14 jih je s skupnim izidom 5:0 izločil Real Madrid, lani je bila s 5:3 boljša Barcelona, nocoj pa je Atletico Madrid napredoval po zaslugi zadetka v gosteh. Bavarci so bili sicer večino tekme dominanten tekmec, ki pa ga je med drugim ob živce spravljal tudi slovenski reprezentant Jan Oblak s svojimi obrambami.

Atletico, ki je do finala znova prišel s svojo klasično igro na rezultat, se bo v finalu, ki bo 28. maja v Milanu, meril z boljšim iz dvoboja med Realom Madridom in Manchester Cityjem. Njuna povratna tekma bo na sporedu sredo ob 20.45 v Madridu, prva tekma pa se je končala z 0:0.

Prvi polčas na Bavarskem je bil povsem v domeni gostiteljev. Atletico je prišel le do dveh strelov Gabija iz razdalje, na drugi strani pa je Bayern prevladoval v posesti žoge, strelih, priložnostih in nenazadnje zadetkih oziroma zadetku. Tega je tudi malce srečno dosegel Xabi Alonso, ki je v 31. minuti izvedel prosti strel z 18 metrov, ob tem zadel Joseja Mario Gimeneza, žoga pa je toliko spremenila smer, da je bil Jan Oblak nemočen.

Slovenec je sicer svoje delo zelo dobro opravil. Obranil je nekaj nevarnih strelov Artura Vidala, Francka Riberyja, v 34. minuti pa je obranil tudi najstrožjo kazen Thomasu Müllerju, potem ko je Gimenez v kazenskem prostoru povlekel Javija Martineza. Ob tem sta Atleticova vrata ogrozila tudi Robert Lewandowski, ki je dvakrat zgrešil, dvakrat (enkrat po enajstmetrovki) pa priznal premoč Oblaku, in Philipp Lahm, ki je meril malce previsoko.

Kljub prevladi domačih tudi v drugem polčasu pa so v 54. minuti po protinapadu Madridčani izenačili. Fernando Torres je podal v globino za hrbet razredčene Bayernove obrambne vrste do Antoina Griezmanna, Francoz pa je sam prišel pred Manuela Neuerja in ga premagal.

Bayern je tako čakalo težko delo, Atletico je zaigral v svojem slogu, branil izid in čakal na protinapade, Nemci pa so vseeno nekajkrat prišli do strelov, med drugim je v 68. in 70. minuti Oblak dobro posredoval po strelih Xabija Alonsa in Lewandowskega. Poljak pa je Slovenca premagal v 74. minuti, potem ko je iz bližine zadel z glavo.

Ob vsem Bayernovem trudu za dosego tretjega zadetka pa je imel Atletico v 84. minuti zaključno žogico. Torres je z leve strani prodiral v kazenski prostor, že malce zunaj ga je zrušil Martinez, turški sodniki pa so kljub temu dosodili najstrožjo kazen za Špance. Izvedel jo je Torres, izkazal pa se je Neuer in ohranil upe Bavarcev.

Ti so še nekajkrat nevarno merili proti Oblakovim vratom toda slovenski reprezentant se ni dal in tako postal eden junakov Atleticove uvrstitve v veliki finale.