Revija Reporter
Magazin

Mojstrica Ana Roš mladim kuharjem svetuje: Upoštevajte letne čase, ne sklepajte kompromisov

STA

29. jan. 2018 11:50 Osveženo: 11:50 / 29. 1. 2018

Deli na:

Ana Roš je študirala diplomacijo, v gostinstvu je pristala zaradi moža.

TSRA

Za velik uspeh je treba hoditi po robu, med uspehom in neuspehom, je na kulinaričnem dogodku Gourmet Cup 2018 v Ljubljani poudarila kulinarična mojstrica Ana Roš.

Slovenija ima odlično izhodišče za preboj na svetovnem kulinaričnem zemljevidu, je dodala in izpostavila predvsem povezanost z naravo.

Roševa je spomnila na tradicionalno povezanost Slovencev z naravo ter bogato znanje o rabi sezonskih rastlin v prehrani in domačem zdravljenju. "O tem sedaj govori svet - povratek k naravi. Mi pa smo že tam," je poudarila.

"Konference, kot so današnje, predstavljajo platformo, da smo odkriti, da se pogledamo v ogledalo, razumemo, da je pred nami še dolga pot in da moramo še veliko postoriti. A hkrati mislim, da imamo odlično izhodišče," je menila Roševa iz kobariške Hiše Franko.

Veliko bo odvisno od prihajajoče mlade generacije kuharskih mojstrov, je dodala kuharska mojstrica, ki se ponaša z nazivom najboljše na svetu. "V svojih restavracijah ne sklepajte kompromisov," jim je položila na srce. Na začetku je težko, a če bodo upoštevali letne čase oziroma sezono bodo kmalu našli najboljši izraz slovenske kuhinje, je prepričana.

Na Ljubljanskem gradu danes poteka strokovno-izobraževalna konferenca pod vodstvom Ane Roš z domačimi in mednarodnimi gosti. Dogodek se odvija v okviru štiridnevnega Gourmet Cupa Ljubljana, dogodka visoke kulinarike na snegu, ki ga ob Ljubljanskem gradu gosti še Krvavec.