muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Anamaria Goltes, Luka Dončić Njena.si

Anamaria je bila ob zaroki noseča že slabe 4 ...

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mojca Širok in kriminal v Bruslju

Deli na:
Mojca Širok in kriminal v Bruslju

Mojca Širok - Foto: Mladinska knjiga

Novinarka Mojca Širok je z romanom Praznina, ki je ravnokar izšel pri Mladinski knjigi, sklenila trilogijo mestnih kriminalk, katerih dogajanje je postavila v mesta Rim, Ljubljano in Bruselj. Prizorišča v vseh treh romanih, poleg Praznine je objavila še Pogodbo in Evidenco, so resnična, medtem ko so zgodbe in liki izmišljeni.

Avtorica je na današnji predstavitvi izpostavila, da nobenega od treh romanov ne bi napisala, če bi ne bila v novinarski službi. To se po njenih besedah morda sliši paradoksalno, glede na to, da ji ta vzame veliko časa, "ampak na srečo omogoča dopust", ki ga izkoristi za to, da se preseli v vzporedni svet.

Temelji in ozadja za vse romane izvirajo iz resničnega dogajanja v državi, v mestu, ki ga je pokrivala kot dopisnica za RTV Slovenija, zato je izrazila dvom, da bi ji kaj takega uspelo ustvariti brez delovne podlage in vnaprejšnjega poznavanja. "Tudi prizorišča v vseh treh romanih so resnična, na njih se seveda dogajajo izmišljene zgodbe z izmišljenimi ljudmi, ampak v resnici so vsi ti kraji, vse te lokacije, bari, ceste tam, celo drevesa," je povedala avtorica.

Kot sta ugotavljali z urednico knjige Nelo Malečkar, so tudi okvirji, ki si jih je postavila v romanih, posledica novinarskega dela, ki vnaprej odmerja stolpce, prostor oziroma minute. Zgodba se v vseh treh zgodi v treh dnevih, vsak dan ima 17 poglavij. Pravega odgovora, zakaj takšen čas dogajanja, sicer nima, morda zato, ker je na ta način strukturirala prvi roman Pogodba, za katerega je leta 2018 prejela nagrado modra ptica.


Če je v njem popeljala v osrčje mafijskega dogajanja v Italiji in v njegovem nadaljevanju Evidenca prepletla italijansko podzemlje s slovenskim, je Praznino postavila v Bruselj, v njem pa se po besedah urednice združita dve pripovedni liniji - o centru narko mafije v Antwerpnu in kriminalu belih ovratnikov v Bruslju.

Potem ko se je kot dopisnica iz Italije preselila v Bruselj, je namreč ugotovila, da je tudi Belgija mafijsko izjemno rodoviten teren, ker teme pozna, pa si "lahko izmišljuje vse možnosti". Zgodba, zaplet, celotno dogajanje in vse osebe v vseh romanih so sicer izključno plod njene lastne domišljije, je večkrat izpostavila avtorica, ki se je v zadnjem obdobju na podlagi ugotovitev organov pregona profesionalno ukvarjala z narko mafijo, ki tihotapi kokain iz južne Amerike preko antwerpenskega pristanišča v Evropo.

"V 72 urah spoznamo številne like iz sveta politike, kriminala in novinarstva - njihove poti se križajo v točkah, kjer so meje med zakonitimi in nezakonitimi dejanji premakljive in zabrisane. Tudi v Praznini je 'glavna junakinja' zgodba, ki bi lahko bila resnična, če bi jo Mojca Širok potrdila z dokumenti in pričami," so zapisali pri založbi.

Njen prvenec Pogodba je doslej izšel tudi v hrvaškem in nemškem prevodu.