Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Michael Jordan je postal milijarder

Deli na:
Michael Jordan je postal milijarder

Foto: Reuters

Sloviti nekdanji košarkar v severnoameriški ligi NBA Michael Jordan, ki je zelo uspešen tudi po koncu tekmovalne poti kot glavni lastnik moštva Charlotte Hornets, je prvi nekdanji profesionalni športnik, katerega premoženje je ocenjeno na vsaj milijardo ameriških dolarjev.

Jordan je prvič pristal na seznamu revije Forbes najbogatejših Zemljanov, ki razpolagajo s premoženjem v vrednosti vsaj milijarde ameriških dolarjev. Največji delež premoženja 52-letne ikone ameriške košarke znaša 80-odstotni delež v lastništvu moštva Charlotte Hornets. Ta delež po nekaterih ocenah znaša kar 700 milijonov ameriških dolarjev.

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je letos obdržal prvo mesto na lestvici najbogatejših Zemljanov. Gates, ki naj bi imel pod palcem kar 79,2 milijarde ameriških dolarjev, je položaj najbogatejšega človeka na svetu tako zasedel že 16. v zadnjih 21 letih. Jordan pa je eden od 290 novih dolarskih milijarderjev na tem seznamu.

Jordan, tekmovalno pot je sklenil leta 2003, velja za enega najboljših košarkarjev. Po koncu profesionalne kariere pa je zelo uspešno zakorakal tudi v poslovne vode, za zelo donosno se je izkazala naložba v takrat še moštvo z imenom Charlotte Bobcats, ko je leta 2010 za 80 odstotni delež plačal 275 milijonov dolarjev, le tri leta kasneje pa je vrednost naložbe zrasla za 89 odstotkov. Jordan je še vedno blagovna znamka, kljub temu da že 12 let ne igra košarke, in je še vedno prepoznavni marketinški obraz znamk Gatorade, Hanes in Upper Deck ter proizvajalca športne opreme Nike, ki trži kolekcijo športne obutve in ostalih izdelkov s priimkom slavnega košarkarja.

Od leta 2009 član košarkarske hiše slavnih je v devetnajstletni karieri v ligi NBA v dresu Chicago Bulls šestkrat osvojil šampionski prstan, petkrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca lige, šestkrat pa je bil MVP finala lige NBA. Bil je tudi član zlatega sanjskega ameriškega moštva na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni, bil je pa tudi del izbrane vrste ZDA, ki je na domačih olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu prav tako osvojila zlato kolajno.